Dat baby fotoboek maken. Voor vele moeders is dit een project wat continu wordt uitgesteld. Soms wordt eraan begonnen, maar dat afmaken lukt maar niet. Die babyfoto’s staan maar ergens opgeslagen, wachtend tot er iets mee wordt gedaan. En de kinderen worden groter, ze gaan zelfs al vragen naar die babyfoto’s, kijken samen met je op je telefoon of computer naar de babyfoto’s. Maar dat baby fotoboek komt er maar niet.

Ik heb in de loop van de jaren verschillende onderzoeken gedaan onder moeders en kom tot de conclusie dat er een top 5 aan redenen is waarom dat baby fotoboek wordt uitgesteld. Ik licht je ze toe en geef je vijf tips om nu eindelijk werk te maken van dat baby fotoboek.

1) Geen tijd

Met stip op nummer 1 staat de reden: geen tijd. Tijd vinden voor het maken van het baby fotoboek is voor moeders een uitdaging. Maar liefst 86,4% van de respondenten van mijn onderzoek geeft aan dat dit het grootste struikelblok is. En dit is heel begrijpelijk. Als moeder heb je vaak verschillende klussen op je bord liggen, zoals de kinderen verzorgen, het huishouden, je werk, sociale verplichtingen naar familie en vrienden, etc. En dan wil je ergens tussendoor ook even tijd voor jezelf, zoals tijd om te sporten, om te shoppen, een boek te lezen of met een vriendin af te spreken. Hoewel die tijd voor jezelf als eerste wordt opgeofferd.

En ja, hoe moet je dan nog tijd vinden om dat baby fotoboek te maken. Want vaak is de perceptie dat ook het maken van dat baby fotoboek veel tijd gaat kosten.

Tijd is echter een relatief begrip. De huidige maatschappij waarin wij leven beïnvloedt onze perceptie van tijd ook. Door de snel veranderende samenleving en snel op elkaar volgende nieuwe technologieën krijgen we gauw het gevoel dat we achter lopen en sneller moeten gaan. En hoe vaak antwoord jij op de vraag hoe gaat het met je “druk” of zeg je uitspraken als: “de tijd vliegt voorbij”, “daar is (of heb ik) nu echt geen tijd voor” en “daar moet ik dan eerst tijd voor maken”.

Er zijn ook zoveel prikkels die onnodig veel tijd van ons vragen, zoals sociale media. Want eerlijk dat half uur per dag wat je misschien op sociale media zit, zou je ook kunnen besteden aan iets anders, zoals dat baby fotoboek.

En kost het maken van dat baby fotoboek echt zo ontzettend veel tijd als jij in je hoofd hebt? Of maak je het groter dan het eigenlijk is? Met een goed plan en een goede voorbereiding hoeft dit helemaal niet ontzettend veel tijd in beslag te nemen.

 

2) Te veel foto’s

De tweede meest gehoorde reden dat het maken van dat baby fotoboek wordt uitgesteld is: het zijn te veel foto’s.

Met de slimme fotocamera’s van tegenwoordig, al dan niet op de telefoon, is het zo makkelijk om foto’s te maken. En de sociale media geeft ons een incentive om nog meer foto’s te maken die we lekker makkelijk kunnen delen met familie en vrienden. Met als resultaat een hele berg foto’s van van alles en nog wat. Het deleten van slechte foto’s of foto’s met een korte termijn doel gebeurt steeds minder, want daar heb je geen tijd voor. 😉

Dus ja, het is nu eenmaal zo dat we veel foto’s nemen. Uit mijn onderzoek blijkt dat 31,8% van de respondenten tussen de 1000 en 5000 foto’s per jaar neemt en zelfs 27,1% meer dan 5000 per jaar. En ga die dan maar eens uitzoeken! Vaak zijn die ook nog verdeeld over verschillende apparaten.

Ik ga niet liegen. Natuurlijk zal je tijd moeten investeren om de babyfoto’s te ordenen en uit te zoeken. Maar ook hiervoor geld dat als je hier een goed plan voor hebt en gebruik maakt van de handige techniek, dat dit echt een stuk minder tijd in beslag neemt als je in eerste instantie dacht.

3) Iets leuks ervan maken, maar hoe?

Reden nummer 3 waarom het maken van dat baby fotoboek wordt uitgesteld is: je wilt er iets leuks van maken, maar je weet niet hoe je dit moet aanpakken.

Het eerste jaar van je kind is bijzonder, want er gebeurt zoveel. Je kind ontwikkelt zich razendsnel van hulpeloze baby in een rondkruipend of zelfs rondlopend klein mensje met een eigen karakter en geluid. Je wilt dan ook dat dat baby fotoboek iets speciaals is, in plaats van alleen maar wat foto’s achter elkaar. Je wilt er jouw verhaal van dat eerste jaar in vertellen, al dan niet met korte teksten. En het mag best een vrolijke en speelse look hebben. Maar hoe doe je dit op een stijlvolle manier zonder dat het een druk en vol scrapbookachtig fotoboek wordt?

Een uitdaging die je wegens het ontbrekende antwoord maar voor je uitschuift.

In de online workshop Pure Herinneringen In Beeld help ik je bij het bepalen van de stijl die jij zoekt. We stellen richtlijnen op waaraan je je kunt houden en zorgen er samen voor dat je een goed beeld hebt van hoe het ideale babyfotoboek van jouw kind er uit ziet. Vervolgens help ik je ook om dit te maken in een fotoalbumsoftwareprogramma. Ik leg je middels video’s uit hoe je bepaalde opmaak ideeën zelf uitvoert en geef je advies op maat.

Neem eens een kijkje om te zien of deze workshop interessant is voor jou: Workshop Pure Herinneringen In Beeld.

 

4) Het perfecte plaatje

Uitstelgedrag wordt ook vaak veroorzaakt door een ideaalbeeld wat haast niet te realiseren valt. En zo zijn we aangekomen bij reden 4 waarom dat baby fotoboek wordt uitgesteld.

Je hebt een idee van hoe dat baby fotoboek eruit moet zien. Maar in je hoofd zijn er zoveel dingen die je hiervoor moet doen wil je tot dit resultaat komen. Het is in de loop van de tijd zo een groot project geworden in je hoofd, dat je het maar blijft uitstellen.

Sta even stil en vraag jezelf af: is het echt zoveel wat je ervoor moet doen of heb je het idee groter gemaakt dan het werkelijk is? Schrijf eens even op wat je moet doen om dit ideale baby fotoboek te maken, afgezien van de foto’s ordenen en uitzoeken.

Er zijn zoveel mogelijkheden tegenwoordig om een fotoboek te maken, van heel simpel tot een heus creatief project. En de techniek om er iets moois van te maken is ook steeds eenvoudiger geworden. Met kleine toepassingen kun je al een heel leuk resultaat krijgen. Je moet alleen even weten hoe je dit doet en een duidelijk plan hebben.

5) All of the above!

Heb jij tijdens het lezen van de voorgaande redenen bij allemaal gedacht “ja, ja, ja en ja”? Reden nummer 5 waarom het maken van dat baby fotoboek telkens wordt uitgesteld is dan ook alle vier de redenen hiervoor samen.

En ja, als je alles zo leest en optelt, dan lijkt dat baby fotoboek inderdaad een onmogelijke klus.

Het goede nieuws is dat we vaak in ons hoofd de dingen groter maken, met name als we er lange tijd mee rondlopen.

Daarom help ik je graag om dat baby fotoboek project van je kind weer iets kleiner en behapbaar te maken.

Ten eerste met deze vijf tips:

1)  Vergeet dat aspect tijd. Het is belangrijk dat je anders gaat denken over tijd, de tijd die je hebt en de tijd die je denkt dat het kost om dat baby fotoboek te maken. Je mindset omtrent tijd omschakelen helpt al heel veel.

2)  Kijk eens in je eigen baby fotoboek, als je die hebt, of die van een van je andere kinderen voor wie je wel een baby fotoboek hebt gemaakt. Heb je geen van beide, kijk dan eens in een eerder gemaakt fotoboek. Blader er rustig doorheen en doe dit eens samen met je kind. Je zult zien dat je veel gemotiveerder wordt als je ziet hoe leuk het is om zo een mooi aandenken te hebben en de herinneringen met bijhorende verhalen te kunnen delen.

3)  Tel eens even grof de foto’s van je kind zijn eerste jaar. Selecteer ze op je telefoon en zet ze in een aparte map, als je dit niet al hebt gedaan. En voor de foto’s op je computer kun je de map aanklikken waarin alle foto’s van het eerste jaar in staan en de informatiegegevens bekijken. Dan zie je hoeveel onderdelen de map heeft.
Zo heb je een grof beeld van het daadwerkelijk aantal foto’s. Wellicht is dit kleiner als je dacht. Zo niet, dan is er zeker werk aan de winkel.;)

Maar even serieus een realistisch beeld en uitgangspunt is veel beter dan dat beeld wat je zelf creëert in je hoofd.

4)  Maak dat baby fotoboek nu eens een prioriteit. Zolang je het voor je uitschuift, krijgt het ook geen prioriteit.

5)  Start gewoon. Het beste wat je met lang uitgestelde projecten kunt doen is gewoon beginnen. Gooi al die bezwaren overboord en ga het gewoon doen!

Hulp nodig?

Kun jij wel wat hulp gebruiken om tijd te maken voor dat fotoboek? Download dan nu mijn gratis gids ‘Zo maak jij echt dat fotoboek’. In deze gids geef ik je vijf principes die kunt toepassen om ervoor te zorgen dat jij nu echt dat fotoboek gaat maken. Het helpt je zelfs bij elk ander project wat je graag wilt uitvoeren, maar telkens uitstelt.
Je vindt deze gratis gids hier: 
Gratis gids ‘Zo maak jij echt dat fotoboek’.

Wil je liever direct concreet aan de slag? Schrijf je dan in voor de workshop Pure Herinneringen In Beeld, dan ontvang je van mij de basis voor het makkelijk en snel maken van fotoboeken.

Reageren op dit blog kan via Facebook of Instagram!

Always here to inspire you!

 

Lieve groet,
Vanita