In mijn vorige blogpost heb ik je vijf basistips gegeven hoe je een stijlvol en creatief babyalbum maakt. Heb je die gemist? Lees die dan eerst even: Tips voor een stijlvol en creatief babyalbum – Deel I

En ik heb nog meer tips voor je! In dit blog geef ik je maar liefst nog eens vijf basistips die je helpen om dat droom babyalbum voor je kind te maken als een professional. En dit doe ik dit keer met een heel gaaf nieuw ontwerp wat ik heb gemaakt, genaamd Tipi. Modern en vrolijk, zo laat het zich het best omschrijven. Laten we er gelijk induiken.

 

Babyalbum opmaaktips – deel II

Tip 6 – Foto’s van verschillende momenten

Het komt geregeld voor dat je van een moment meerdere foto’s maakt. Want ja, klik er vooral op los, dan zit er altijd een goede tussen toch ;). Maar natuurlijk kun je niet al die foto’s in het babyalbum plaatsen en dus moet je een selectie maken. En je wilt ook niet voor elk moment een aparte spread (twee aaneengesloten pagina’s) gebruiken, want dan wordt het babualbum wel heel dik. Hoe kun dan het beste foto’s van verschillende momenten toch samen op een spread plaatsen?

Heb je een beperkt aantal foto’s van twee momenten, bijvoorbeeld drie á vier foto’s, dan kun je die twee momenten best combineren op een spread.

Let hierbij op het volgende. Kader verschillende foto’s van een moment bij elkaar en plaats deze niet door elkaar of aan elkaar gekoppeld. Dit zorgt voor rust en overzicht. Plaats de twee momenten bijvoorbeeld separaat van elkaar op een eigen pagina of naast elkaar op een pagina met een duidelijke scheiding door middel van meer ruimte of een kader of decoratieve lijn.

En als je dan één of twee van de mooiste foto’s uitlicht door die groter weer te geven als de anderen, dan leg je zo een mooi accent op dat moment.

Foto’s met eenzelfde kleursamenstelling kun je ook het best bij elkaar plaatsten voor een mooi geheel, zie het derde ontwerp verderop bij tip 9.

 

 Tip 7 – Denk aan de uitlijning van foto’s

Heel belangrijk om rust te creëren in het babyalbum is het gebruiken van een goede uitlijning van de foto’s. Als je meerdere foto’s op een pagina op verschillende hoogtes plaatst, wordt het vaak druk en onrustig.

Probeer verschillende kaders van meerdere foto’s op een lijn te plaatsen. En als je wel in hoogte wilt variëren zorg er dan voor dat de foto’s die hoger staan op een lijn zijn uitgelijnd en de foto’s die lager staan op eenzelfde lijn zijn uitgelijnd. Het klinkt bijna wiskundig, maar vooral als je gebruik maakt van stijlelementen om het babyalbum op te fleuren is een strakke uitlijning belangrijk. Zo creëer je die moderne look die je nu veelvuldig terugziet. Zelf plaats ik foto’s ook nooit schuin, maar dit is een kwestie van smaak.

 

Tip 8 – Gebruik stijlelementen voor de sfeer

Zoals je wel hebt gemerkt houd ik van het gebruik van stijlelementen, zoals achtergronden, vormen, kleur, teksten, kaders en clip-arts (plaatjes). Dat is precies hetgeen mijn ontwerpen uniek maakt. Ik vind dat het gebruiken van stijlelementen juist een fotoalbum meer persoonlijk maakt. En vooral in een babyalbum vind ik stijlelementen heel goed passen. Want deze mag speels zijn, lekker vrolijk en echt een eigen karakter hebben die het zo persoonlijk en uniek maakt.

Ze brengen net dat beetje sfeer wat jouw verhaal nog levendiger maakt en meer doet spreken. Want uiteindelijk vertel je in het babyalbum het verhaal van jouw kind zijn eerste jaar. Niet waar?

Gebruik dus zeker sfeerelementen om dat droom babyalbum echt persoonlijk te maken.

In dit ontwerp zie je dat ik heb gekozen voor de tipi als hoofdelement. Deze zie je dus terugkomen in de achtergrond, als kader en als clip-art. Door zo dezelfde vorm (de tipi in dit geval) op verschillende plaatsen te gebruiken blijft het een geheel, maar is het wel heel speels en in combinatie met de gele kleur ook heel vrolijk.

 

Tip 9 – Gebruik stijlelementen passend bij de foto’s

Maar let ook goed op hoe je deze stijlelementen toepast. Want je wilt natuurlijk niet dat het een soort druk scrapbook wordt. Bij een fotoalbum blijft de aandacht nog altijd op de foto’s gericht. In mijn optiek zijn stijlelementen altijd ondersteunend aan het verhaal en dus de foto’s.

Op pagina’s met weinig en/of rustige foto’s kun je stijlelementen wat groter naar voren laten komen. In dit ontwerp bijvoorbeeld heb ik een vormkader gebruikt voor de foto, de tipi ofwel driehoek, en twee grote omgekeerde tipi’s/driehoeken erachter geplaatst. En even terugkomend op tip 7, alles is strak uitgelijnd. 😉

Ook heb ik hier deels een achtergrond toegevoegd, de tipi’s in geel en grijs. Ook al staan er meerdere foto’s op deze pagina, omdat de foto’s een rustige uitstraling hebben door de zee en het strand werkt dit. En de achtergrond beslaat maar een deel van de pagina.

Bij pagina’s met veel foto’s en/of foto’s die een groot deel van de pagina in beslag nemen kun je de stijlelementen beter klein en subtiel houden. Een drukke achtergrond is dan bijvoorbeeld niet aan te raden.

Neem als voorbeeld het tweede ofwel vorige ontwerp. Op die foto’s gebeurt veel meer. Om toch het thema van de tipi’s terug te laten komen heb ik de kleine tipi’s in de linker boven en rechter onder hoek geplaatst. Klein en subtiel zodat het ondersteunend is aan de foto’s.

 

Tip 10 – Werk slim

Tijd is schaars en als je eenmaal bezig bent met het ontwerpen van dat babyalbum voor je kind kun je je makkelijk verliezen in alle mogelijkheden die er zijn. Van prachtige achtergronden tot leuke clip-arts waarvan de een nog leuker is dan de ander. Maar het is belangrijk om focus te houden en keuzes te maken. Beperk je tot een aantal stijlelementen die je door het hele babyalbum telkens laat terugkomen. Zo zorg je ervoor dat het babyalbum een specifieke uitstraling behoudt, rustig en overzichtelijk oogt en je verhaal duidelijk zichtbaar is.

Online workshop Vertel Jouw Baby’s Verhaal

Wil jij na het lezen van deze tips gelijk aan de slag met het maken van dat droom babyalbum voor je kind en kun je wel wat hulp gebruiken? Neem dan een kijkje bij de online workshop Vertel Jouw Baby’s Verhaal.

Hierin begeleid ik je stap voor stap van het ordenen en selecteren van de babyfoto’s tot het maken van het babyalbum en deel ik nog meer tips en handige tricks met je.