Een babyalbum maken is leuk! Al die mooie herinneringen verpakt in een prachtig boek die het verhaal van jouw herinnering vertelt. En het liefst maak je je fotoalbum pagina’s mooi op met creatieve ontwerpen. Maar je wilt natuurlijk wel dat het hele babyalbum een geheel blijft, niet te druk wordt en niet een kitscherige uitstraling krijgt. Stijlvol maar creatief, zo noem ik het en dat is waar ik jou graag een handje bij help.

Daarom inspireer ik je graag met leuke, nieuwe en eigentijdse babyalbum ontwerpen geïnspireerd op de trends van nu. Want als je dan eindelijk dat babyalbum gaat maken, dan wil je natuurlijk ook dat het precies wordt zoals jij altijd in gedachten had en helemaal past bij jouw kleintje.

Ik geef handige tips die jij kunt toepassen bij het maken van het babyalbum van jouw kind. Het eerste deel van deze tips geef ik je aan de hand van een eigen babyalbum ontwerp in bohemian stijl. Vijf tips die jou helpen om een prachtig babyalbum voor je kind te maken.

 

Babyalbum opmaaktips – deel I

Tip 1 – Gebruik hoofdstukken

Het is handig om je fotoalbum op te delen in hoofdstukken, dit maakt je verhaal duidelijker. Vooral voor een babyalbum is het gebruik van hoofdstukken handig, zoals een verdeling per maand. Nu hoef je natuurlijk niet elke keer een hoofdstuk te beginnen met een aparte pagina met de titel van je hoofdstuk als in een leesboek. Maar kies bijvoorbeeld een specifieke opmaak die je aan het begin van elk hoofdstuk laat terugkomen. Zoals bijvoorbeeld onderstaand ontwerp.

Als je het babyalbum indeelt in hoofdstukken per maand dan kun je dit ontwerp elke maand terug laten komen. Plaats de mooiste foto van die maand elke keer in een groot foto kader op een pagina en voeg op de andere pagina foto’s toe die kenmerkend zijn voor die maand. Zo creëer je elke keer een leuk maandoverzicht.

 

Tip 2 – Beperk het gebruik van kleur

Ik heb in dit ontwerp gekozen voor drie hoofdkleuren, roze, grijs en wit. Natuurlijk kun je met de kleuren een beetje spelen, maar ik raad aan om niet te veel verschillende kleuren door elkaar te gebruiken, anders wordt het fotoalbum erg onrustig en mist het eenheid. Wel leuk is het om bijvoorbeeld elk hoofdstuk een eigen kleur te geven. Deze roze achtergrond komt overigens op elke spread weer terug, wat ook weer zorgt voor eenheid.

 

Tip 3 – Gebruik een collage voor meer foto’s op een pagina

Wil je meer foto’s kwijt of wil je tekst toevoegen dan is een collage opmaak met een aantal gelijke kaders, zoals in dit voorbeeld 9 kaders, erg geschikt. Door niet alle kaders te vullen met een foto, maar deze deels in het kleurthema te vullen, zorg je ervoor dat het niet te druk wordt. De kaders van gelijke grootte en vorm zorgen er ook voor dat ondanks dat er meer foto’s op een pagina staat dit niet te druk wordt. In het laatste ontwerp van dit voorbeeld zie je dit ook.  ‘Keep it simple, but stylish’ zeg ik altijd! Ik kies er liever voor om meer pagina’s toe te voegen dan meer foto’s op een pagina te plaatsen.

De toevoeging van korte tekst vind ik zelf altijd erg mooi. Dit voegt meer toe aan het verhaal wat je vertelt.

Tip 4 – Wissel af in opmaak

In het eerste jaar van je kind maak je veel foto’s, heel veel foto’s. Want alles is nieuw en de ontwikkeling gaat ontzettend snel, er gebeurt veel in dat jaar. In een babyalbum staan dus over het algemeen veel foto’s.

Door af te wisselen met spreads als deze waarop je maar een paar, in dit geval vier, foto’s plaatst over de gehele lengte van de spread creëer je rust in het babyalbum. Gebruik hiervoor de mooiste foto’s van je baby. Wissel dus af tussen spreads met veel foto’s en spreads met maar een paar foto’s. Zo kun je ook de mooiste foto’s of die meest bijzondere momenten net wat meer aandacht geven. Nogmaals, gebruik liever meer pagina’s in het babyalbum dan dat het onoverzichtelijk en druk wordt. Dit doet af aan het verhaal wat je wilt overbrengen.

Tip 5 – Gebruik randen functioneel

Zoals je kunt zien heb ik in bovenstaand ontwerp boven en onder de foto’s lijnen toegevoegd. Zo komt de focus goed op de foto’s te liggen en worden de foto’s ook met elkaar verbonden.

In het laatste ontwerp hieronder laat ik je nog een keer zien dat je gerust meer foto’s op een pagina kunt gebruiken zonder dat het een drukke chaos wordt. Door op de linker pagina het middelste kader te vullen met kleur creëer je net die rust in de fotocollage die nodig is. En als je goed kijkt heb ik zorgvuldig nagedacht waar ik welke foto’s plaats. Zie jij het?

Je ziet ook dat ik rond de fotocollage rechts een witte rand geplaatst heb, dit is niet alleen voor de sier maar creëert samen met het gekleurde midden vlak juist die rust in de fotocollage. Twee foto’s heb ik iets uitgelicht door ze een roze omlijning te geven.

Op de linker pagina heb ik ook randen om de foto’s geplaatst in twee contrasterende kleuren. De close-up foto’s hebben dezelfde kleur rand en de portretfoto’s ook. Dit creëert een verbinding tussen gelijksoortige foto’s. Ja, elk detail in het ontwerp heeft een functie.

Randen kun je dus gebruiken om foto’s uit te lichten en om meerdere foto’s met elkaar te verbinden waardoor er rust en eenheid ontstaat.

En ja, je kunt dit bohemian thema ook gebruiken voor je zoon. Door alle elementen een mooie stoere kleur te geven past het ook perfect in het babyalbum voor een jongen!

In deel II deel ik nog een aantal tips met je aan de hand van weer een ander babyalbum ontwerp. Ga naar deel II van tips voor een stijlvol en creatief babyalbum voor de tips 6 t/m 10.

Online workshop Vertel Jouw Baby’s Verhaal

Wil jij graag aan de slag met het maken van het babyalbum van jouw kind en zoek je hier hulp bij, zodat je het eindelijk ook echt gaat doen? In de online workshop Vertel Jouw Baby’s Verhaal begeleid ik je hierbij, van het ordenen en selecteren van de babyfoto’s tot het maken van het babyalbum. Ik heb een stappenplan voor je opgesteld met de beste tips om op een efficiënte wijze een mooi, persoonlijk en verhaal vertellend babyalbum te maken.

Lees hier meer over de online workshop Vertel Jouw Baby’s Verhaal.