Ik neem je graag even mee in mijn reis van zes jaar ondernemerschap en vertel je mijn ervaringen en grootste inzichten. En ik hoop dat ik jou hiermee inspireer, want dit gaat over zoveel meer dan alleen het ondernemer zijn.

Combinatie moeder- en ondernemerschap

In 2013 heb ik de beslissing genomen om voor mijzelf te beginnen. Ik werkte toen bij een ministerie als Organisatieadviseur. En hoewel ik hier veel leerde, leuke collega’s en echt een goede baan had, was ik vanaf het begin dat ik er kwam werken nooit helemaal zeker of dit was waar ik verder in wou. Ik voelde gewoon dat dit niet mijn plek was voor een langdurige carrière.

Toen ik in 2013 de mogelijkheid kreeg om voor mijzelf te starten, greep ik deze kans met beide handen. Ik was net in het jaar ervoor moeder geworden van een tweeling en ik denk dat de hormonen die op dat moment nog door mijn lijf raasden hebben bijgedragen dat ik deze stap gewoon heb genomen zonder te twijfelen (daar was ik namelijk heel goed in). Op 12 juni 2014 ging mijn website online en was Sapna-albums op de wereld gezet.

En daar sta je dan, moeder van een tweeling van anderhalf en alleen een idee van wat ik zou willen doen. Nog geen kaas gegeten van het ondernemerschap en wat dit allemaal met zich meebrengt. Want ja, een studie Bedrijfskunde is mooi om op zak te hebben, maar ervaring is wat je echt verder brengt zo heb ik geleerd.

Het moederschap op zich is al een uitdaging, laat staan als je een tweeling hebt. Het is die eerste jaren gewoon heel druk. En dus was mijn beginnende onderneming een leuke afwisseling van de luiers, voedingen en andere verzorgtaken. In het begin twee en later drie dagen in de week zoeken naar wat ik precies ging doen. De rust in huis was fijn, maar ja als moeder ging ik toch regelmatig op die dagen ook huishoudelijke klusjes doen. Want ja, dat was op die momenten veel efficiënter dan met mijn tweeling om mij heen.
In het najaar van 2014 startte mijn man met een Masters studie, wat betekende dat hij de twee opvolgende jaren heel weinig thuis was. En reizen is onderdeel van zijn werk en dus was ik regelmatig ook een aantal hele dagen alleen met mijn tweeling. De balans tussen privé en werk, moeder en ondernemer zijn, was ver te zoeken.

Mijn onderneming was de eerste 2,5 jaar vooral een plek waar ik even kon ontsnappen aan alle drukte van het tweelingmoeder zijn. Pas toen mijn kinderen eind 2016 naar school gingen en mijn man klaar was met zijn studie, voelde ik dat ik er echt voor kon gaan.

Mijn ervaring is dat als je net moeder bent en een onderneming start met nog geen duidelijk plan, dit gewoon heel langzaam gaat. Ik had echt niet de fut en de tijd om mij voor de volle 100% in te zetten voor mijn bedrijf, werken op andere tijden als mijn werkdagen deed ik dus ook niet. Ik deed in die tijd vooral veel kennis op door het volgen van webinars en verschillende cursussen. Mijn opdrachten waren niet direct fotoalbum gerelateerd, maar meer op gebied van grafische vormgeving, zoals het ontwerpen van geboortekaartjes en logo’s.
En als ik terugkijk was dat ok, want veel meer had ik ook niet van mijzelf kunnen verwachten.

Ondernemen is veel meer

In 2017 ging ik er volledig voor. Ik had meer tijd om te werken en waar we van alleen maar verzorgen naar meer opvoeden gingen, ervaarde ik dat ik ook meer aandacht kreeg voor mijzelf. Wie ben ik? Wat wil ik? En wat wil ik mijn kinderen meegeven? Wat wil ik op deze wereld achterlaten? Wat is mijn doel hier? Allerlei vragen die opeens in mijn hoofd speelden.

Ook ervaarde ik dat zichtbaarheid als (online) ondernemer van groot belang is. Mijzelf laten zien was nodig. En dat was nog wel een dingetje, want ik was heel onzeker. Onzeker over mijzelf en mijn kunnen, over wat ik precies wil en waar ik naartoe ga. Ik had last van heel veel twijfels.

En dus was er werk aan de winkel. Ik ging mij verdiepen in mijn persoonlijke ontwikkeling. Zo las ik boeken hierover, ging mensen volgen die mij op dit onderwerp inspireerde, begon met mediteren en met sporten. Niet dat dit allemaal zo bewust ging, maar het liep gewoon zo. Sommige dingen kwamen gewoon op mijn pad. Mijn ervaring is dat als je je ergens op focust, komen de dingen soms vanzelf en merk je bepaalde dingen sneller op.

Soms ben je te druk met je leven en loop je jezelf voorbij, zo ging dat ook bij mij. Ik was begin 2017 lekker bezig met verschillende opdrachten, met name trouwalbums, maar ik had nog geen goede structuur voor mijn bedrijf en werkte mij dus in de rondte. Halverwege 2017 kreeg ik een virus te pakken wat mij dwong om een stap terug te doen en zo was ik vijf maanden uit de running. Achteraf gezien was dit goed, want dit dwong mij om terug te gaan naar mijzelf en te werken aan mijzelf. En om te kijken of ik nog wel de goede dingen deed op de juiste manier. Soms heb je even een pauze nodig en vaak pak je die niet zelf, maar word je hiertoe gedwongen (hallo Coronacrisis!).

In 2018 begon ik vol nieuwe energie weer, met meer zelfvertrouwen, werkte aan een goede structuur voor mijn bedrijf en mijn plannen werden steeds meer helder. Halverwege dat jaar ging ik drie dagen helemaal alleen weg, naar een plek in Nederland die ik niet kende en waar ik niemand kende. Wat een waardevolle drie dagen waren dit! Een van de beste beslissingen die ik ooit heb genomen (met wat hulp van mijn man ? ). Ik leerde wat echte vrijheid is, om gewoon te doen wat ik wil en wanneer ik dit wil. Ik leerde echt zelfstandig zijn en besefte dat ik alles kan wat ik wil. Ik leerde vertrouwen op mijzelf en om gewoon mijzelf te zijn. Waardevolle lessen die mijn ondernemerschap allemaal ten goede komen.

En toen halverwege 2019, weer een tegenslag. Mijn website, waar ik al een tijdje niet meer tevreden over was, werd gehackt. Ik kon dit laten oplossen, wat een hoop geld zou kosten, maar besloot om de website uit de lucht te halen terwijl ik op zoek ging naar wat voor website ik wel wou. En om nog meer focus aan te brengen in mijn bedrijf. Op en via social media ging de groei van mijn bedrijf gewoon door, klanten kwamen binnen en dus was het niet hebben van een website niet gelijk een desastreuze ramp.
En ja, begin 2020 toen ik net lekker gestart was met het vormgeven van mijn nieuwe website, kwam de volgende tegenslag die we allemaal nog steeds ervaren. Het Coronavirus dwong mij op mij weer volledig op mijn kinderen te richten en mijn bedrijf verdween weer even op de achtergrond.

Mijn grootste Inzichten

Gelukkig is nu de rust een beetje teruggekeerd en zodra mijn kinderen weer volledig naar school gingen heb ik mij volledig op mijn nieuwe website gestort om deze met mijn 6-jarig bestaan te kunnen lanceren. En wat ben ik er blij mee! Het straalt helemaal uit waar Sapna-albums voor staat en wat zij biedt. Want inmiddels heb ik dat helder, al die vragen uit 2017 zijn mij zoveel meer duidelijk.

In mijn zes jaar ondernemerschap zijn dit mijn drie belangrijkste inzichten:

1)     Doorzettingsvermogen is key

Tegenslag na tegenslag, groot en klein. Dit is onvermijdelijk. Ik ervaar het ondernemer zijn als een leerproces, wat betekent dat je ook moet leren van elke tegenslag. En je niet uit het veld moet laten slaan als het tegenzit, niet gaat zoals jij had gehoopt of anderen twijfelen over jouw bedrijf. Zolang jij weet wat je wilt, waar je naartoe werkt en in jezelf en je droom gelooft kun je dit bereiken. Blijf gewoon doorzetten, sta elke keer op en ga met nieuwe moed verder.
Dit betekent ook dat je soms dingen moet loslaten of de dingen anders moet benaderen. Doorgaan is belangrijk en als je meebeweegt, openstaat voor verandering en de nodige aanpassingen doet kom je er wel. Ook ik heb dingen losgelaten, zoals producten en bepaalde ideeën en schaaf nu continu mijn plannen bij.

2)    Persoonlijke groei is onlosmakelijk verbonden met het ondernemer zijn

Ik ben geen geboren ondernemer en je weet pas wat ondernemen echt betekent als je het zelf doet. Weinig mensen zijn wel een geboren ondernemer, denk ik, maar dat betekent naar mijn inzien niet dat alleen zij ondernemer kunnen zijn. Je moet je op persoonlijk vlak blijven ontwikkelen en voor mij geldt dat zelfs op spiritueel vlak, want dat helpt mij enorm. Je moet hiertoe bereid zijn en het werk ervoor willen verrichten. Bepaalde vaardigheden heb je als ondernemer nodig en die kun je best leren. En de ene ondernemer is de andere niet. Iedereen kan naar mijn mening ondernemer worden, zij het op jouw eigen manier. Een ondernemer met € 25.000,- omzet per jaar is net zo goed een ondernemer als diegene met € 100.000,- omzet. Het is alleen van een andere aard. En dat is prima, zolang jij tevreden bent met de resultaten die jij behaalt.

Ondernemen is iets heel persoonlijks, want jij bent jouw bedrijf. Hoe jij je voelt, straalt uit in jouw bedrijf is mijn ervaring. Persoonlijke groei is daarom verweven met het ondernemer zijn.

3)    Focus is belangrijk

In het begin bestond mijn aanbod uit fotoalbums voor allerlei verschillende gelegenheden. Maar focus is zo belangrijk. Wat is mijn doel? Dat was een hele belangrijke om te onderzoeken, want dit gaf mij ook de mogelijkheid om focus aan te brengen in wat ik bied. Nu is mijn missie duidelijk: jou helpen meer te doen met je foto’s en dan vooral op gebied van trouw- en babyalbums. Dit werkt zo verhelderend ook in mijn boodschappen naar buiten toe, zoals op social media.

Ik heb mij in het verleden ook regelmatig laten afleiden door allerlei nieuwe ideeën die ik had waar ik dan zo enthousiast over was dat ik hier gelijk mee aan de slag ging. Niet heel goed voor de productiviteit, kan ik je zeggen. Focus je op een hoofdzaak en zet nieuwe ideeën even in de kast voor later. Door mij bijvoorbeeld volledig te focussen op mijn website heb ik deze binnen twee weken online kunnen krijgen.

Focus aanbrengen in je aanbod, in je manier van werken, in je doelgroep en focus op je uiteindelijke doel. Dit brengt je helderheid en zorgt voor meer productiviteit. Heel belangrijk dus dit stukje focus!

Al deze drie inzichten zijn niet alleen van belang als ondernemer zijnde, maar ook voor jou als je een bepaalde wens of droom hebt die je nastreeft. Dus doe er je voordeel mee en leer een beetje van mij. ?

Het is een reis

Voor mij is het ondernemerschap echt een reis. Ik heb veel gezien en geleerd de afgelopen zes jaar, maar ik ben er nog lang niet. Ik heb grote dromen die ik van plan ben om waar te maken. En ik weet dat er nog genoeg tegenslagen zullen volgen, maar ik er alle vertrouwen in dat ik die aankan.

Ik denk dat eenieder in zijn leven zijn eigen reis maakt. En dat is prima. Kijk naar jouw reis en niet naar die van anderen. Op vakantie kijk je toch ook niet wat de andere touristen allemaal doen, hooguit kijk je wat de beste plekken zijn om te bezoeken. En zo kun je ook wel kijken naar wat andere succesvolle mensen doen en hiervan leren.
Maar uiteindelijk maak jij jouw eigen reis, in jouw tempo en doe je jouw eigen bestemmingen aan in jouw volgorde. En zoals je weet het gaat uiteindelijk niet om de bestemming, maar om de reis zelf. Dus geniet van je reis, van alle plaatsen waar je komt, neem van overal iets mee, leer en vul je rugzak. Dit ga ik zeker ook doen!