Herinneringen, ons hoofd zit er vol mee. En toch zijn er veel dingen die je niet meer kunt herinneren, met name uit de kinderjaren. Dit komt omdat herinneringen pas echt blijvend zijn vanaf het tiende levensjaar. Hiervoor worden de herinneringen telkens overschreven door nieuwe en verdwijnt een groot deel van je herinneringen definitief uit je geheugen.* Dat is jammer, want de herinneringen van een kind zijn het meest puur en zuiver. Deze helpen je kind, door die puurheid, om dicht bij zichzelf te blijven.

Maar een kind ontwikkelt zich behoorlijk snel en leert ontzettend veel in zijn jonge jaren. En al groeien de hersenen gestaag mee, ruimte voor al die herinneringen is er gewoonweg niet. Hoe kun je er dan toch voor zorgen dat jouw kind dicht bij zichzelf blijft met de meest pure herinneringen die het uiteindelijk vergeet?

Puurheid herinnering

Ik geloof dat we allemaal in ons meest pure en zuivere vorm op deze wereld komen. Kijk maar eens naar kinderen. Ze zijn nog zo lekker ongeremd, voluit enthousiast, bloedeerlijk en lekker gek. Ze maken zich niet druk om hun omgeving en wat anderen (misschien) denken, als ze iets willen gaan ze ervoor en ze vertellen je gewoon eerlijk hoe de vork in de steel zit. Ze zijn vrij en puur. Is het niet heerlijk!

Oké, voor ons als ouder misschien niet altijd makkelijk. Maar ligt dat niet gewoon aan ons? Omdat wij wel altijd in ons hoofd zitten en ontzettend veel nadenken over wat als, kan dit en mag dit. Wij zijn beperkt door de regels die wij ons laten en zelf opleggen. Wij zijn geconditioneerd door onze ouders, familie, vrienden, door onze omgeving, de maatschappij waarin we leven en door onze ervaringen.

De puurheid van gewoon zoals je bent, zoals je hier op de wereld komt, draagt een doel met zich mee. Want elk persoon heeft een doel in dit leven, een zielsmissie zoals je het kunt noemen. En deze zit verankerd in die pure energie waar een kind makkelijk contact mee maakt, maar waar een volwassene vaak veel moeite voor moet doen om hier een sprankje van te voelen. Dicht bij jezelf blijven en leven vanuit die pure energie is naar mijn mening het doel in het leven.

De invloed van de huidige maatschappij op onze herinneringen

Maar we leven in een maatschappij waarin er aan alle kanten aan ons wordt getrokken. We moeten van alles, of dit nu door geschreven of ongeschreven regels komt. We staan continu aan, we zijn 24/7 bereikbaar en worden alsmaar bestookt met allerlei meldingen, pop-ups en suggesties. En nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op, waardoor we van de hak op de tak van het een naar het ander bewegen.

Onze hersenen draaien overuren, soms zelfs letterlijk waardoor je in een burnout beland. Is er in al deze drukte nog wel tijd voor herinneringen? Worden deze nog wel goed opgeslagen? Of bewegen deze zich ook maar vluchtig door onze hersenen om vervolgens overspoeld te worden met tienduizend andere dingen. Waarschijnlijk veel minder belangrijke dingen.

En hoe zit het met die pure energie, die zuivere jij met grootse dromen? Ook deze wordt overspoeld met van alles en we raken het kwijt. Die pure energie krimpt ineen en die dromen vervagen.

Hoe vaak nemen we tegenwoordig nog de tijd om echt bewust stil te staan? Steeds meer mensen zoeken naar rust en dat is ook niet zo gek, gezien het bovenstaande. We verliezen uit het oog wat er echt toe doet. Even stilstaan en waarderen, teruggaan en herinneren om vanuit een plaats van rust en helderheid weer contact te maken met onze pure energie en van hieruit voortbewegen.

idee baby fotoboek - 1 jaaroverzicht

Wat doet een herinnering?

Foto’s zijn het middel om dat wat (bijna) vergeten is weer te herinneren. En foto’s nemen we tegenwoordig voldoende. Misschien zelfs te veel? We nemen overal een foto van, te pas en on te pas komt die telefoon/camera tevoorschijn en klikken we erop los. Om maar niks te missen, want in onze hersenen hebben we geen plek meer voor deze herinneringen. En zelfs op die telefoon, die harde schijf en in de Cloud kom je capaciteit te kort om al die vastgelegde herinneringen op te slaan.
Misschien slaan we zelfs wel een beetje door en mogen we ons meer richten op het vastleggen van minder maar meer waardevolle momenten met minder foto’s maar meer waardevolle beelden.

Foto’s zijn belangrijk, mits hetgeen wat er op staat ook echt van waarde is natuurlijk (ik weet niet in hoeverre die foto van je lunch van gister nu echt van waarde is, maar dat even terzijde).
Foto’s laten je even bewust stilstaan, bij één of meerdere momenten. En tijdens dit bewust stilstaan gebeurt er van alles. Je kunt je via foto’s van alles herinneren, bewust en onbewust. Ze zijn vrij van nuances en meningen, maar puur zoals ze zijn en ze roepen ook die pure herinneringen op, van jou als persoon zelf. Ze brengen aan het licht wat je bent vergeten of hebt weggestopt. En niet alleen wat je ziet, maar ook gevoelens en zelfs geur kan naar boven komen. En zo worden je herinneringen versterkt. Ze brengen je gevoelens van liefde, dankbaarheid en vertrouwen en geven je inzichten en zelfs helderheid.

Foto’s uit de kinderjaren zijn belangrijk

De foto’s uit de kinderjaren zijn misschien wel het allerbelangrijkst. Ze brengen je telkens terug naar die pure energie, de zuivere ik. Die met al die mooie dromen en ongeremdheid. Dicht bij jezelf blijven en vanuit je zuivere ik, je pure energie, te geven, creëren en te leven is waar het om draait. En dat is in deze huidige maatschappij een uitdaging.
Voor je kind wil je altijd het beste, je wilt het zoveel mogelijk in die pure energie laten en zorgen dat het altijd dicht bij zichzelf blijft. Dat het niet, zoals wellicht jijzelf, dit contact kwijtraakt.

Foto’s van je kind brengen die pure herinneringen in beeld, waardoor het telkens kan terugkomen bij zijn zuivere ik en pure energie van waaruit het zijn grootste dromen kan waarmaken. Daarom neem je foto’s van je kind als het opgroeit. Oké, misschien niet bewust met die reden. Maar denk er even bewust over na, is dat niet de beste reden om foto’s te maken van je kind en deze zorgvuldig te bewaren? Omdat deze foto’s zoveel meer zeggen, zoveel waarde hebben. Waarschijnlijk later nog meer waarde voor je kind dan voor jou. Omdat het dan dingen ziet, voelt en herinnert wat het (bijna) vergeten was. Het zijn pure beelden die de verbinding met die pure energie doen opleven en versterkt.

Bewaar de pure herinneringen van je kind zorgvuldig

Leg die pure momenten van je kind, waarin het gewoon lekker zichzelf is, ongeremd en vrij, dus zeker goed vast in foto’s. Maar doe dit bewust, door je te focussen op dat wat er echt toe doet en te streven naar minder maar meer waardevol. Neem vooral ook de tijd om bewust stil te staan samen met je kind bij deze momenten, door een fotoboek te maken en hier regelmatig door te bladeren. Vertel verhalen, want door te communiceren blijven herinneringen beter opgeslagen.*

Zo help je je kind om altijd terug te kunnen gaan naar die pure energie en blijft het dichter bij zichzelf door de jaren heen. Ons ultieme doel als ouder. Nietwaar?

Concreet aan de slag?

Wil je weten hoe je in alle drukte toch tijd maakt voor het maken van dat fotoboek? Download dan nu de gratis Gids Zo maak jij echt dat fotoboek!

Heb jij inzichten opgedaan met dit blog? Laat mij dit dan zeker even weten! Reageren op dit blog kan via Facebook of Instagram!

* Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Bron: Artikel van Ouders van Nu.

Always here to inspire you!

 

Lieve groet,
Vanita