Een nieuw jaar. Een jaar van hoop, want owh wat hopen met z’n allen dat het (weer) beter wordt als vorig jaar. Voor nu is het nog zwaar, net zo zwaar. Maar we staan pas aan het begin. Dit betekent dat er nog heel veel kan gebeuren en dus ook veel positiefs.
Tijd dus om voornemens te maken voor het nieuwe jaar, en ik leg je uit hoe je dit doet met behulp van je foto’s!

Om goede voornemens te maken is het altijd belangrijk om even terug te kijken. Terugkijken op al het leuke en mooie. ⁠Maar ook terugkijken op die mindere momenten.⁠ Terugkijken om vast te houden en los te laten en terugkijken om te bezinnen en te leren.⁠

We kijken terug om weer vooruit te kunnen kijken.⁠ Vooruitkijken op waar je meer van wilt.⁠ Vooruitkijken naar nieuwe uitdagingen en vooruitkijken om het anders te doen.⁠

Je foto’s zijn het perfecte middel om zo een review van het afgelopen jaar te doen en hiermee je voornemens voor het nieuwe jaar vast te stellen.⁠

Scroll door je foto’s van afgelopen jaar om je goede voornemens van dit jaar vast te stellen met dit simpele stappenplan.

1) Zoek de leukste foto’s

Als eerst scroll je door je foto’s van afgelopen jaar en zoek je de leukste foto’s uit. Zet ze in je favorieten of maak hier een aparte map voor aan. Beperk het aantal foto’s door je te focussen op de vijf tot tien foto’s leukste foto’s, anders ben je straks wel erg lang bezig. Kijk naar die foto’s die er echt uitspringen en waarvan je spontaan een lach op je gezicht van krijgt en een warm gevoel van binnen.

 

2) Schrijf de reden op

Schrijf per foto die je in stap 1 hebt geselecteerd op waarom je die foto zo leuk vindt.
Bij het opschrijven is het goed om hier even wat langer bij stil te staan. Zo kun je kijken naar hoe je je op dat moment voelde, waar het je aan doet denken en waarom je dat zo fijn/leuk vind. Zo kun je hier dieper op ingaan en de onderliggende reden waarom je die foto leuk vind (en dus niet alleen omdat jij of je kind er zo leuk opstaat ;)) achterhalen.

 

3) Noteer je goede voornemens

Bekijk je lijstje van punt 2 en bedenk wat je mee wilt nemen naar dit jaar. Schrijf vervolgens op welk doel of doelen hieraan gekoppeld zijn. Een simpel voorbeeld is dat je een foto hebt van een dagje uit, je vindt deze foto leuk omdat het spontaan was, jullie zijn gewoon ergens naar toe gereden en gaan wandelen. Dan kan het zijn dat je doel voor dit jaar is om een keer per maand een spontaan uitje te doen. Let op, dat je je doelen wel zo SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) mogeliijk maakt. Dit helpt je namelijk om je ook echt aan de doelen te houden en ze dus ook echt uit te voeren.

4) Zoek naar die mindere momenten

Het leven bestaat altijd uit leuke en minder leuke momenten. Ik noem die minder leuke momenten gewoon leermomenten. Want van minder leuke gebeurtenissen of situaties kun je altijd iets leren.

Scroll nu dus opnieuw door je foto’s en stop bij foto’s die je herinneren aan mindere tijden. Oke, dit zal voor 2021 misschien niet heel moeilijk zijn ;), maar ‘none the less’ doe het. Misschien heb je van deze mindere momenten wel helemaal geen foto, maar vaak is het een uitdrukking of een blik op de foto die iets triggert over die tijd. Of misschien doet een persoon of een detail op de foto je aan iets minder leuks denken.

Ook deze foto’s maak je weer favoriet of plaats je in een speciaal hiervoor bestemde map.

 

5) Schrijf de herinnering op

Schrijf per foto die je bij stap 4 hebt geslecteerd bij op waar deze foto je aan doet herinneren. Probeer dit ook weer uitgebreid op te schrijven om het onderliggende gevoel en de essentie van deze herinnering naar boven te halen. Wat was er gebeurd, hoe voelde jij je of de mensen om jouw heen zich, welke emoties kun je hierbij benoemen en wat triggerde deze emoties. 

Een goed voorbeeld is de lockdown aan het begin van 2021. Je voelde je wellicht gestressed. De emoties die je voelde zijn angst, frustratie en boosheid. Deze emoties werden veroorzaakt doordat je geen controle had over de situatie, je voelde je aan je lot overgelaten, er moest op eens van alles anders en dit werd je te veel.

 

6) Loslaten of lessen meenemen

Bekijk je lijstje van stap 5 en ga per foto of moment voor jezelf na of dit iets is wat je wilt loslaten in het nieuwe jaar of dat je hier iets van hebt geleerd. Schrijf dit op en bedenk hoe je hier in het nieuwe jaar mee om wilt gaan. Buig het negatieve om in een positief doel en schrijf dit doel weer SMART op als een goed voornemen voor het nieuwe jaar.

Zo kun je voor het voorbeeld uit de vorige stap bedenken dat je hebt geleerd dat je soms niks aan een situatie kunt doen, maar wel aan hoe je hier mee omgaat. Je goede voornemen voor dit jaar, en dan gelijk nu aangezien we weer in een lockdown zitten, zou dan als volgt kunnen zijn: In situaties waarop ik geen invloed heb blijf ik rustig en kijk naar wat ik nog wel kan. Ik laat de dingen los die geen prioriteit hebben om stress te voorkomen en focus mij op de zaken die essentieel zijn.

7) Optioneel: Wat mist er?

Je kunt eventueel nog eens door je foto’s gaan en kijken wat voor momenten je mist. Dit kunnen momenten zijn die er gewoonweg niet waren, zoals een vakantie naar het buitenland, of iets wat je eigenlijk heel graag had willen doen, maar gewoon niet aan toe gekomen bent. Deze kun je natuurlijk ook weer vertalen naar een goed voornemen voor dit jaar.

Als je zo door je foto’s scrollt kun je ook gelijk zien of je alle waardevolle momenten wel genoeg vastlegt. Misschien kom je wel tot de conclusie dat je van bepaalde momenten geen of te weinig foto’s hebt gemaakt. Ook dit is dan weer een mooi goed voornemen voor dit jaar.

Misschien kom je wel tot de conclusie dat je vrij weinig foto’s maakt tijdens deze periodes dat we juist meer thuis zijn. Lees dan vooral even mijn blogartikel: ‘De mooiste foto’s maak je thuis‘. Hierin laat ik je zien dat er genoeg moois is om thuis vast te leggen en geef ik je tips hoe je thuis mooie foto’s kunt maken.

 

8) Bundel alles samen tot een mooi overzicht

Met dit stappenplan stel je voor jezelf heel simpel een lijstje op met jouw doelen voor dit jaar en je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Ik geloof dat het goed is om bewust terug te kijken en hierbij je ‘wins’ en ‘learnings’ te noteren en doelen of voornemens voor het nieuwe jaar te formuleren. Het maakt je bewust van wat je echt wilt, wat echt belangrijk voor je is en het geeft je richting. Het opschrijven hiervan helpt je om meer commitment hierbij te hebben en het blijft beter in je hoofd hangen.

Wil je het helemaal goed doen? Print dan de foto’s die je hebt geselecteerd uit en plak ze op een vel of in een notitieboek en schrijf achter elke foto jouw goede voornemen en/of doel voor dit jaar. Zo heb je een mooi visueel beeld die je elke keer als je deze ziet herinnerd aan jouw goede voornemens voor dit jaar.

Bespreek dit samen met je partner, of beter nog laat je partner dit ook doen en bespreek samen hoe jullie het nieuwe jaar in gaan vullen.
En dit kun je altijd doen, niet alleen aan het begin of einde van het jaar. Check ook een aantal keer in het jaar even of je nog op track bent met je goede voornemens.

 

Bonus: Werk jaarboek is gestart

Wat een mooie bijkomstigheid van op deze manier het vaststellen van je goede voornemens is, is dat je gelijk al een eerste start hebt gemaakt met dat jaarboek van 2021. Je hebt namelijk al de eerste waardevolle foto’s geselecteerd voor je jaarboek. En nu kun je dus gelijk doorpakken om dat jaarboek te maken. Heb je gelijk een goed voornemen in het kader van meer doen met je foto’s!

Tips voor het maken van een fotoboek vind je in diverse andere blogartikelen, zoals ‘Tips voor een stijlvol en creatief babyalbum 

Laat mij vooral even weten of deze methode voor het vaststellen van je goede voornemens met behulp van foto’s jou aanspreekt!

Always here to inspire you!

 

Lieve groet,
Vanita