Het babyfotoboek is niet zomaar een fotoboek. Het is een van de meest waardevolle en daarom een van de meest bekeken fotoboeken. Al die hoogtepunten uit dat eerste jaar verdienen extra aandacht. Je wilt dan ook van het baby fotoboek van je kind iets bijzonders maken.

Maar hoe doe je dat nu op een leuke manier dan alleen maar die mijlpaalfoto’s groter weer te geven. Ik geef je een aantal leuke ideeën voor het baby fotoboek die het extra persoonlijk maken en het baby fotoboek echt een speciaal karakter geven.

Idee 1 – Voorkant babyfotoboek

De voorkant van het baby fotoboek mag een eyecatcher zijn, want misschien laat je hem wel een tijdje op de salontafel liggen om lekker van te kunnen genieten of stel je hem uit in een kast of op een plank. Je kunt kiezen voor een hele minimale en klassieke opmaak op de voorkant met alleen de naam of een foto en de naam.

Maar je kunt natuurlijk ook een creatiever idee toevoegen op de voorkant. Zoals bijvoorbeeld het idee van een magazine. Plaats een grote foto op de voorkant en zet een aantal memorabele mijlpalen uit het eerste jaar als magazine kopjes deels over de foto, de naam van je kind plaats je als de naam van een magazine groot bovenaan en de geboortedatum komt aan de zijkant, zoals in dit voorbeeld:

Met dit leuke idee heb je een bijzondere voorkant voor het baby fotoboek die je gelijk nieuwsgierig maakt om er verder in het baby fotoboek te bladeren.

Idee 2) Persoonlijk schutblad

De eerste pagina van het fotoboek is vaak een lege witte bladzijde, maar bij sommige fotoalbum aanbieders heb je de mogelijkheid om ook deze te laten bedrukken. Hoe leuk is het als gelijk wanneer je het baby fotoboek opent het verhaal van dat eerste jaar direct begint.

Een leuk idee voor op het schutblad is bijvoorbeeld het geboortekaartje, de voorkant en/of binnenkant. Of start met een eerste mooie foto van je kind. Maak hier iets bijzonders van!

Idee 3) Maandelijks hoogtepunten overzicht

Een veelgebruikte manier voor het indelen van de babyfoto’s in het babyfotoboek is chronologisch op maand. Het is erg leuk om dan elke maand te starten met een soort hoofdstuk voorblad waarop je een aantal foto’s uit die maand uitlicht met de tekst ‘Maand x’ of alleen het nummer van die maand. Je kan eventueel ook een stukje tekst met een samenvatting van de hoogtepunten van die maand toevoegen.

Zo wordt het verhaal van dat eerste jaar nog krachtiger weergegeven in het baby fotoboek.

Idee 4 – Persoonlijk gedicht

Wie kent de poëziealbums van vroeger nog? Ik heb er nog twee hier thuisliggen, waar ook mijn ouders beide in hebben geschreven. En het is zo leuk om een gedichtje van je ouders te hebben uit de tijd dat je nog kind was! En dan ook nog met leuke stickers en al!

Om het baby fotoboek van je kind nog meer persoonlijk te maken is het heel leuk om een eigen gedicht (zelfgemaakt of gekozen, dat maakt niet uit) erin op te nemen. Combineer het gedicht met een mooie foto van je kind op een pagina, zodat het echt een speciaal stuk in het fotoboek wordt.

Dit is overigens ook een leuk idee voor op dat persoonlijke schutblad om het baby fotoboek mee te beginnen.

Idee 5 – Eerste keren overzicht

Het baby fotoboek van je kind zit natuurlijk vol met eerste keren. Het is ontzettend leuk om die foto’s van de eerste keren samen te bundelen in een of meerdere overzichten. Zo krijg je in een keer een mooi beeld van de ontwikkeling van je kind. Je kunt deze bijvoorbeeld bundelen per maand of op thema (ontwikkeling, uitjes, etc.)

Idee 6 – Tijdlijn opmaak van dag of dagdeel

Een dag met een baby is altijd goed gevuld. Ze vragen nog zoveel aandacht in dat eerste jaar. Het is dan ook leuk om in het baby fotoboek een apart stukje op te nemen waarin je een overzicht geeft van een dag of dagdeel met je kind. Zo kun je terugzien welke activiteiten je met kind zoal dagelijks deed. Noteer ook de tijden erbij om het helemaal compleet te maken en eventueel een stukje tekst.

Idee 7 – 1 jaar overzicht met foto’s en tekst

Ja, en dan is je kind 1 jaar! Een hele bijzondere mijlpaal waarover er zoveel te vertellen valt. Bundel dit alles samen in een jaaroverzicht met foto’s en tekst. Gebruik hiervoor zeker twee aaneengesloten pagina’s en combineer de foto’s en tekst op een leuke wijze.

Zo kun je ervoor kiezen om op een pagina de foto’s of een foto te plaatsen en op de andere de tekst met de mijlpalen en hoogtepunten uit dat eerste jaar. Of maak het nog specialer op zo een creatieve manier als deze:

idee baby fotoboek - 1 jaaroverzicht

Idee 8 – Overzicht van alle twaalf maanden foto’s

Tegenwoordig maakt bijna iedereen wel maandelijks een speciale maandfoto van zijn of haar baby met eventueel een leuke prop, zoals een grote knuffel of een mijlpaalkaartje. Deze maandfoto’s komen uiteraard terug in het baby fotoboek. Plaats ze allemaal bij elkaar op de laatste twee aaneengesloten pagina’s of op de achterkant van het baby fotoboek.

Je kunt dit leuke idee ook gebruiken als persoonlijk schutblad!

Idee 9 – Insteekmapje voor bijzondere aandenkens

Naast de foto’s heb je nog veel meer bijzondere aandenkens uit dat eerste babyjaar van je kind. Je kunt helemaal achterin op de binnenkant van de kaft een speciaal insteekmapje plakken. Hierin kun je dan een aantal van dit soort aandenkens bewaren, zoals het geboortekaartje, het ziekenhuis armbandje of -plaatje/kaartje, de eerste post, etc. Het is leuk om dit soort dingen er gelijk bij te kunnen pakken als je samen met je kind terugkijkt naar dat eerste jaar middels het baby fotoboek.

 

Meer concrete voorbeelden?

Er is zoveel mogelijk om van dat eerste jaar van je kind echt een bijzonder verhaal te maken in het baby fotoboek. Deze leuke ideeën voor het baby fotoboek zijn hier het bewijs voor en er zijn er zo nog veel meer bijzondere ideeën te bedenken. Vaak heb je gewoon even wat inspiratie nodig om er zelf wat moois van te kunnen maken. En bij deze hoop ik dat ik je die inspiratie heb kunnen geven.

Denk je nu: heel leuk deze ideeën, maar hoe voer ik dit nu uit? In de online workshop Pure Herinneringen in Beeld, laat ik je voorbeelden zien van deze ideeën en laat ik je zelfs middels video’s zien hoe je deze en andere leuke ideeën zelf kunt maken in dat baby fotoboek.

En naast dat ik je begeleid bij het maken van dat baby fotoboek, help ik je ook bij het bepalen van jouw persoonlijke stijl voor het baby fotoboek en bij het ordenen en selecteren van de babyfoto’s.

Meer informatie over de inhoud van deze online workshop vind je hier: Vertel mij meer over de online workshop Pure Herinneringen In Beeld!

Heb jij inspiratie opgedaan met dit blog vol leuke ideeën voor in het baby fotoboek? Laat mij dit dan zeker even weten! Reageren op dit blog kan via Facebook of Instagram!

Always here to inspire you!

 

Lieve groet,
Vanita