In het eerste jaar van je kind leg je de hele ontwikkeling vast door middel van foto’s, want je kind ontwikkelt zich razendsnel. Maar naarmate je kind ouder wordt volgen de ontwikkelingen zich minder snel op en zul je dit minder duidelijk terugzien in je foto’s.

Natuurlijk zie je de groei duidelijk en als je video’s maakt ook hoe je kind spreekt. Maar wat kenmerkt jouw kind of wat kenmerkt jullie als ouder en kind of als gezin en hoe zie je dat specifiek terug in jullie foto’s?

Hoe mooi zou het zijn dat als je kind houdt van (voor)lezen, je regelmatig een foto maakt van je kind en zijn favoriete boek. Natuurlijk niet geposeerd, maar terwijl het wordt voorgelezen of zelf leest. Als je dit elk jaar of half jaar doet (afhankelijk van hoe snel je kind wisselt van favoriet boek ?), dan kun je zo deze ontwikkeling heel leuk vastleggen en er later op terugkijken. Of misschien is bakken wel een favoriete bezigheid van jullie of hebben jullie als gezin een specifieke traditie.

Kies voor jezelf een aantal van dit soort dingen, maak hier en lijstje van en schrijf dit op of noteer het in je telefoon. Bedenk welke karakteristieke dingen je graag van je kind en zijn omgeving wilt vastleggen. Hier maak je vervolgens in de loop van de jaren foto’s van en zo leg je heel bewust een belangrijk deel van de ontwikkeling van je kind vast.
Als je elk jaar een jaaralbum maakt, heb je zo ook vaste rubrieken die telkens terug komen en doordat je heel bewust foto’s maakt hoef je minder foto’s uit te zoeken als wanneer je lukraak van bijna elk moment een foto neemt.

Minder foto’s, maar meer waardevolle foto’s, makkelijker een selectie voor je album maken en een aantal vaste rubrieken in je album die je elk jaar kunt aanhouden. Ik zie alleen maar voordelen, en jij?

Al vanaf baby af aan kun je specifieke karakteristieken van je kind herkennen. Zo zat ik onlangs een filmpje te kijken van mijn kinderen toen ze negen maanden waren waarin de één een speeltje afpakt van de ander en die het vervolgens weer terugpakt. Hun beide reacties zijn zo typerend voor hoe ze nu nog steeds zijn, de een zette het op een gillen en de ander vond het wel prima. Ik vind het zo grappig om te zien hoe zo een specifieke eigenschap al vanaf zo een jonge leeftijd gewoon al gevormd is.

Wil jij graag aan de slag met het vastleggen van die eerste karakteristieken van je kind in een babyalbum? Dan is mijn online workshop Vertel Jouw baby’s Verhaal zeker iets voor jou.