Nu je zoveel thuiszit, maak je misschien minder foto’s. En dat terwijl het juist heel waardevol is om van gewoon de alledaagse dingen foto’s te maken.
Juist die kleine dagelijkse dingen zijn zo waardevol.
Die beschrijven het grootste deel van ons leven.
Dat is waar we onze gevoelens van een bepaalde tijd in ons leven ontwikkelen, zoals je jeugdgevoel.
Dat is waar we onze dierbaren vaak mee herinneren, die kleine dagelijkse dingen.
En ons huis is juist de plek waar we het meeste tijd doorbrengen, Coronatijd of niet.
Daarom is het juist belangrijk om van die gewone dagelijkse dingen ook eens een foto te maken.
Vooral nu, want dit is een tijd die we ons allemaal zullen herinneren.
Lekker met z’n allen aan het werk aan de keukentafel in een grote chaos bijvoorbeeld.
En ‘so what’ dat het er dan niet allemaal spik en span uitziet, dit is wat je later terug wilt zien.
De echtheid, het moment gewoon zoals die is.
En zo leren we die kleine dagelijkse dingen ook meer waarderen.

Ik geef je een paar handige tips om die huiselijke chaos net iets mooier op de foto te krijgen. Want in ons alledaagse leven slingert er van alles rond in je huis, vooral als je kinderen en/of huisdieren hebt. En hoewel dit alles ook het plaatje van de alledaagse momenten compleet maakt, wil je niet dat dit afleidt van het onderwerp van je foto. Hierbij dus vijf handige tips:

 1) Verander van perspectief

Bekijk voordat je een foto neemt je onderwerp even van verschillende perspectieven. Als je een foto van onder neemt is dit niet alleen een leuke creatieve invalshoek, maar zo kun je ook de eventuele rommel uit beeld halen. Je achtergrond wordt dan het plafond (en deels de muur) of als je op het balkon of in de tuin bent de lucht. Dit geeft een veel rustiger beeld en je houd zo de focus op je onderwerp.

Zie je een leuke scène rond de eettafel, maar wil je de troep op tafel er niet op hebben. Zak even door je knieën en kies voor een perspectief van onder, zodat je wat er op tafel ligt net niet ziet.

Hetzelfde kun je kiezen voor een perspectief van boven. Zo elimineer je alle troep in de wijde omgeving van je onderwerp en focus je echt op een klein gebied om je onderwerp heen.

Speel dus met het perspectief om zo de ongewenste rommel uit je beeld te halen die anders te veel afleid van je onderwerp.

2) Gebruik licht doelbewust

Licht in een foto bepaalt waar de aandacht naartoe gaat. Door je onderwerp dichter bij je lichtbron, bijvoorbeeld het raam of een lamp, te plaatsen zorg je ervoor dat de rommel eromheen donkerder van kleur wordt en zo meer op de achtergrond verdwijnt.

Dus hoe dichter je iets bij een lichtbron plaats hoe meer aandacht het trekt dan de dingen die er verder vanaf staan.

 

3) Heb geduld

Soms als je je standpunt kiest om een foto te nemen, ziet je beeld er nog een beetje chaotisch uit. Dit geld met name als je een bepaalde scène wilt vastleggen met meerdere mensen. Er is dan vaak beweging in het beeld. Vaak helpt het om gewoon even geduldig te wachten tot je beeld vanzelf rustiger wordt en dan pas de foto te nemen.
 

Stel je voor je kinderen zijn lekker aan het spelen en je wilt dit vastleggen. Kies je standpunt en wacht gewoon even tot je kinderen precies zo staan of zitten dat ze elkaar in het beeld niet overlappen, maar eerder als aparte onderwerpen van elkaar staan of zitten.

 

Door het wachten tot er wat afstand tussen de onderwerpen op je foto is, ontstaat er een meer georganiseerd beeld en dat brengt het doel/ de boodschap van je beeld beter over.

4) Ruim alleen op wat nodig is

Als je een leuk beeld ziet wat je wilt vastleggen dan is eerst je hele huis opruimen wel het laatste wat je wilt doen. Dit is gelukkig ook niet nodig. Kijk alleen naar de dingen die binnen jouw beeld vallen en ruim alleen die spullen op die de aandacht van je onderwerp afleiden.

Zoals een kledingstuk wat over de stoel hangt, wat vieze borden en bekers die op tafel staan of een heleboel rondslingerend speelgoed. Zet deze dingen gewoon even aan de kant en voila je beeld ziet er weer geordend uit en alle aandacht is weer op je onderwerp gericht.

Natuurlijk is het juist leuk als je de huiselijke rommel ook vastlegt want dit is hoe het er echt uitziet, maar zorg er voor dat dit niet de aandacht afleidt van je onderwerp en dat de rommel past bij het beeld wat je vastlegt.

 

 5) Omarm de rommel

De rommel hoort nu eenmaal bij het leven in huis. Weinig mensen hebben een huis wat er altijd helmaal spik en span uitziet. En dat is prima. Want dat is het echte leven, dat is gewoon hoe het is. Die rommel hoort bij het plaatje van jouw huiselijke chaos die je graag wilt vastleggen, het maakt het plaatje compleet en laat zien dat er echt geleefd wordt in huis.

Door het wachten tot er wat afstand tussen de onderwerpen op je foto is ontstaat er een meer georganiseerd beeld en dat brengt het doel/ de boodschap van je beeld beter over.

 

Alle ingrediënten en benodigdheden verspreid over het aanrecht van het lekkers wat je aan het bakken maakt, het speelgoed verspreid over de hele vloer van spelende kinderen en de papieren, pennen, potloden, knip- en plakspullen op de knutseltafel, dat alles is rommel die waard is om zo nu en dan op de foto te zetten. Omdat het jullie verhaal vertelt, jullie gelukkige momenten.

Omarm deze rommel dus en neem het mee op de foto als het bijdraagt aan het verhaal wat je wilt overbrengen.

Nog een laatste belangrijke tip die je altijd moet onthouden is, ontspan. Neem ontspannen je foto’s, maak je niet te druk om het perfecte plaatje en of je het wel zo op social media kan delen. Het gaat uiteindelijk om het vastleggen van die dagelijkse momenten die zo waardevol zijn en imperfect. Je wilt de echtheid vastleggen. En vaak als je geforceerd een foto gaat nemen, wordt de foto juist niet wat je ervan verwacht. Dus ontspan, kijk rustig naar het beeld wat je wilt vastleggen, kijk of je nog iets wilt aanpassen ( je perspectief of iets uit beeld halen), wacht op het juiste moment en KLIK!.

Met deze tips ga jij vast wat vaker jouw huiselijke chaos op de foto zetten, nietwaar?
En vergeet dan niet om deze foto’s ook in een mooi fotoalbum te plaatsen! ?

Always here to inspire you! 


lieve groet,
Vanita