Met de kerstboom en andere kerstversiering in huis heb je de perfecte omgeving om zelf de leukste foto’s van je kinderen te maken geheel in kerstsfeer. Nu met de lockdown komen we ook nergens meer waar je zo een kant en klare fotogenieke locatie vindt om leuke kerstfoto’s te maken. Dus thuis is zeker nu een uitstekende optie!

Maar ja, foto’s nemen van je kinderen is altijd een uitdaging. Of ze werken niet lekker mee of ze zijn zo aan het stuiteren dat je er niks mee kan of ze vliegen elkaar in de haren. En dan nog niet eens gesproken over het creëren van de juiste setting om die professionele look te krijgen.

Met deze tips is dat verleden tijd en kun jij helemaal zelf de leukste kerstfoto’s van je kinderen maken als een professional.

1) De voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het is dus belangrijk dat voordat je begint met het nemen van foto’s je alvast het volgende voorbereid.

Tools

Hoewel de smartphones van tegenwoordig heel geavanceerde camera’s en camerafuncties hebben neem je met een fotocamera nog altijd de mooiste en meest professionele foto’s. Ik raad je daarom aan om je fotocamera te gebruiken. Zelf gebruik ik daarom ook altijd mijn spiegelreflexcamera om mooie kerstfoto’s van mijn kinderen te nemen. Heb je geen fotocamera dan volstaat je telefoon ook prima, dankzij de techniek van tegenwoordig.

Het is handig om een statief te gebruiken voor je fotocamera of je telefoon. Dit helpt om je foto’s goed scherp te krijgen en je kunt zo ook makkelijker een familiefoto of een foto van jezelf met de kinderen maken. Tegenwoordig kun je voor een kleine prijs al een redelijk goede statief kopen.

Setting

Het scheelt een hoop als je van tevoren al nadenkt welk soort foto’s je wilt nemen. Denk hierbij aan:

  • de poses (zittend, staand of liggend),
  • de locatie (bij de boom of voor een lege wand)
  • en waar je het licht wilt laten invallen, natuurlijk licht via een raam of moet je extra lampen op je locatie plaatsen.

Ik heb zelf op mijn Pinterest account speciaal een bord aangemaakt met foto’s ter inspiratie. Neem daar zeker even een kijkje of ga zelf op zoek naar een idee wat jou aanspreekt. Maak het jezelf vooral niet te moeilijk de eerste keer.

Zorg ervoor dat je setting helemaal klaar staat voordat je met de kinderen aan de slag gaat. Verplaats dus eventueel spullen of verwijder dingen die niet in je setting thuis horen.

Bij de setting hoort natuurlijk ook de outfit van de kinderen. Zoek van te voren al de ideale kerstoutfit uit. Zorg ervoor dat je kind zich hier ook comfortabel in voelt en er lekker in kan en mag bewegen. Een kerstpyjama of een sjieke kerstoutfit zijn natuurlijk fantastisch! Maar een lekkere trui in een warme winter- of kerstkleur is natuurlijk ook prima.

Props

Bij een leuke setting horen natuurlijk ook props. Want hoe leuk is het om de kinderen iets te geven wat de foto net dat extra kersttintje geeft. Bedenk dus welke props jij wilt gebruiken en welke jouw setting helemaal afmaken. Denk hierbij aan een leuke kerstmuts of kerstdiadeem, een lichtsnoer (let op dat deze niet heet wordt), een lekkere denken, plastic kerstballen, zuurstokjes, kerstkoekjes, mokken met (denkbeeldige) chocolademelk. Gebruik zeker geen warme chocolademelk, dit zie je toch niet op de foto, of beter nog gebruik gewoon lege mokken.

Er zijn zoveel leuke props die je kunt toevoegen, maar gebruik er zeker niet te veel in een foto. Less is more. Liever probeer je er twee of drie uit in verschillende settings (poses).

Timing

Voor een goede belichting en om ervoor te zorgen dat je kinderen goed meewerken is het belangrijk dat je goed nadenkt op welk tijdstip van de dag je de foto’s gaat nemen.

In de ochtend of begin van de middag hebt je het beste natuurlijke licht in huis. Maar als je juist wat meer donkere foto’s wilt waarbij de kerstverlichting goed zichtbaar is, dan is een tijdstip later op de dag beter. Bedenk dus goed wanneer het licht optimaal is voor jouw ideale kerstfoto. Observeer gewoon zo nu en dan hoe het licht valt op de locatie in huis waar jij je ideale kerstfoto’s wilt nemen.

Ook is het belangrijk om je eigen kerst fotoshoot te plannen op een dag dat je hier ruim de tijd voor hebt. Dus liever niet op Kerstdag zelf.

En nog belangrijker, zorg ervoor dat je kinderen goed uitgerust zijn en in een goede bui zijn. Want met vermoeide of chagrijnige kinderen of kinderen die zicht niet helemaal lekker voelen is het nemen van leuke foto’s onbegonnen werk.

De belichting kun je nog wel beïnvloeden met een paar handigheidjes, maar kinderen die er geen zin in hebben daar doe je niks aan. Wil je weten hoe je het licht in je foto’s op deze donkere dagen kunt beïnvloeden lees dan mijn blog ‘5x Fototips voor de donkere dagen’.

Instellingen camera

Een ander punt wat belangrijk is, is dat je alvast de instellingen van je fotocamera of telefoon goed zet en test. Wil je een wazige achtergrond of voorgrond dan moet je je diafragma hierop aanpassen. Heb je toch nog weinig licht, dan kan het helpen om de flitser te gebruiken. En als je foto’s neemt van je kinderen dan is het handig om een continue opnamefunctie gebruiken, waarmee je snel achter elkaar meerdere foto’s kunt nemen.

Controleer dus van te voren goed of je camera instellingen goed staan voor de perfecte kerstfoto, want kinderen hebben echt niet het geduld om rustig te wachten tot jij alles hebt uitgezocht. Ik spreek uit ervaring.

Neem dus een aantal testfoto’s zonder de kinderen om te kijken of de instellingen allemaal goed staan voor het nemen van mooie en goede kwaliteit foto’s. Dan zie je ook gelijk of je setting helemaal naar wens is en goed op de foto komt.

2) Leuke Kerstfoto’s nemen

Oke, een goede voorbereiding is maar het halve werk dus hier volgen nog wat tips voor het nemen van je foto’s.

Ontspannen sfeer

Het allerbelangrijkste bij het nemen van leuke kerstfoto’s van je kinderen is dat je zorgt dat er een ontspannen sfeer heerst. Ten eerste wees zelf ontspannen, want kinderen reageren altijd op ons gedrag. Leg jezelf niet te veel druk op. Het is leuk als het lukt zoals jij in gedachten had, maar loopt het anders dan is dit ook ok. Je kunt het altijd een andere dag nog een keer proberen.

Zorg dat je voldoende tijd hebt en dat je dus niet op gehaast wordt door de tijd. Nu we allemaal thuiszitten en toch niet echt ergens naartoe kunnen moet dit geen probleem zijn. Zorg er dus ook voor dat je ruim binnen je tijdspanne zit van ideaal natuurlijk lichtinval.

Geef je kinderen wat richtlijnen, maar laat ze vooral zelf een beetje hun gang gaan. Dit zorgt vaak voor de leukste foto’s. Van te veel instructies worden kinderen vaak moe en ze vinden het dan ook niet meer leuk. Geef ze wat vrijheid en laat ze spelen met de props, laat ze kijken en lachen zoals zij dat willen. Uiteindelijk wil je ook die gezichtjes vastleggen zoals ze zijn. En ze hoeven echt niet altijd de camera in te kijken voor een mooie foto.

Houd je ook niet te star vast aan dat plaatje wat je in gedachten hebt, maar laat de dingen ze beloop en schiet gewoon wat je voor je ziet.

Beweeg

Terwijl de kinderen een beetje hun gang gaan is het belangrijk dat jij beweegt. Beweeg met je camera rond en zoek naar de juiste hoek voor een mooie foto. Zak door je knieën om een mooie foto op ooghoogte van je kinderen te nemen. Of kies juist voor een perspectief van boven door op een verhoging te staan of voor een perspectief van onder door juist op de grond te liggen.

Door te spelen met je perspectief kun je juist hele verassende creatieve foto’s maken. En je kinderen zullen bewegen dus is het ook belangrijk dat jij meebeweegt.

Meer is altijd beter

En schiet gewoon heel veel foto’s. Hoe meer, hoe beter. Je kunt altijd foto’s verwijderen, maar je kunt er niet magisch een bij toveren. Neem dus veel foto’s vanuit verschillende perspectieven.

Als iets in je setting niet helemaal werkt, pas dit dan een beetje aan en schiet nog een paar foto’s.

Vooral met kinderen is het belangrijk dat je veel foto’s neemt, want ze bewegen veel wat natuurlijk kan zorgen voor onscherpe foto’s.

Die continue opname stand helpt je ook om lekker veel foto’s te nemen.

Neem je de foto’s met je iPhone gebruik dan de live functie. In mijn blog ‘5x Mooiere foto’s met je smartphone’ vertel ik je precies hoe handig deze functie is en geef ik je nog meer handige tips voor het nemen van foto’s met je telefoon.

3) Nabewerking

Als het goed is heb je een hele hoop foto’s. Kies hieruit de beste en voor een nog mooier resultaat bewerk je ze nog even na.

Apps

In het fotobeheerprogramma op je computer vind je standaard een aantal bewerkingsopties. Maar je kunt natuurlijk ook gebruik maken van verschillende apps op je tablet of telefoon.

Zo is de gratis versie van de Lightroom app van Adobe uitstekend voor een mooie nabewerking. Ook Snapseed en VSCO zijn handige gratis fotobewerking apps.

Maar je kunt natuurlijk ook apps gebruiken om wat extra magie in je foto’s aan te brengen, zoals glitters, bokeh effecten, sneeuwvlokken, etc. Een app die je hiervoor kunt gebruiken is bijvoorbeeld Photofox. Maar je kunt ook gewoon zoeken naar apps op basis van het effect wat je wilt toevoegen.

Doe meer met je foto’s

Een foto is weinig waard als je er niks mee doet, dus doe meer met je foto’s! Gebruik die leuke kerstfoto(’s) van je kinderen voor jullie (digitale) kerstkaart, voor je fotokalender van 2021, plaats hem op Social media of het allerbeste plaats hem in het fotojaarboek en druk deze af.

Ik zou zeggen ga lekker aan de slag met deze tips en veel succes, maar bovenal veel plezier met het maken van je eigen professionele kerstfoto’s van je kinderen.

Always here to inspire you!

 

Lieve groet,
Vanita