De vakantie is voorbij en je bent weer terug in je ‘normale’ ritme. Met plezier denk je terug aan die heerlijke vakantie. Het liefst zou je het allemaal nog een keer opnieuw willen beleven. En met een vakantie fotoboek kan dat! Maar hoe maak je nu zo een vakantie fotoboek?

In dit blog geef ik je acht tips voor het maken van jouw vakantie fotoboek. Zie het als een snelcursus waarmee jij binnen no time jouw eigen prachtige vakantie fotoboek in handen hebt.
Klinkt dat goed? Lees dan gauw verder!

1. Start met je verhaal

Een fotoboek is meer dan gewoon wat foto’s achter elkaar in een boek. Je wilt namelijk een verhaal vertellen met die foto’s. Bij het schrijven van een leesboek of een artikel begint men altijd met het maken van een outline of indeling. En met een fotoboek is dat niet anders.

Start dus met het kort vastleggen van je verhaal. Welke thema’s komen terug in je vakantiefotoboek en in welke volgorde, denk hierbij aan de plaatsen die jullie hebben bezocht of de activiteiten die jullie hebben gedaan. De volgorde kan, zoals vaak gekozen, chronologisch zijn. Maar je kan ook kiezen om per onderwerp een thema te maken, bijvoorbeeld van het onderwerp eten, alle foto’s van eten of waarop gegeten wordt plaats je dan bij elkaar.

Vervolgens kun je per thema een schatting maken van het aantal foto’s dat je wilt opnemen in je fotoboek en het aantal pagina’s waarop deze foto’s komen te staan. Door dit te doen maak je het selecteren van foto’s makkelijker, omdat je je beperkt tot de mooiste en leukste foto’s. Ook helpt dit bij de keuze voor het formaat fotoboek en de grootte qua aantal pagina’s.

idee baby fotoboek - 1 jaaroverzicht

2. Selecteer foto’s aan de hand van je verhaal

Nu je de indeling van je fotoboek bepaald hebt kun je jouw foto’s gaan selecteren. Maak een map vakantie fotoboek aan. Je kunt in deze map vervolgens per thema een mapje aanmaken. Vervolgens loop je door je foto’s en kies je naar aanleiding van je vastgestelde richtlijn in de voorgaande stap de mooiste en leukste foto’s en zet deze in de juiste map. Vergeet niet om direct de mislukte foto’s (te licht, te donker, onscherp, onderwerp niet goed zichtbaar, etc.) te verwijderen. Zo houd je je fotoarchief lekker schoon.

3. Wel of geen tekst

Bepaal voor jezelf of je teksten in je vakantie fotoboek wilt verwerken. Persoonlijk vind ik teksten in een fotoboek altijd een leuke toevoeging. Je hoeft echt geen hele verhalen op te nemen als je dit te veel werk vindt. Maar je kunt ook korte zinnen, kopjes of quotes gebruiken.

Kies voor jezelf over welke thema’s je graag iets meer wilt vertellen en dus een tekst bij wilt toevoegen. Je kunt in Word alvast je teksten noteren, dan hoef je ze straks alleen maar in je fotoboek te plakken. Dit is ook handig, omdat je dan gelijk weet hoeveel ruimte je in het fotoboek moet overlaten voor je teksten.

Kies ook gelijk het lettertype wat je wilt gebruiken voor je teksten. Gebruik voor kopjes en quotes een ander lettertype als voor je gewone teksten. Dit geeft meer dynamiek aan het fotoboek. Maar gebruik niet meer dan drie verschillende lettertypes, anders oogt het fotoboek te druk en dit doet af aan je verhaal en de leesbaarheid.

4. Gebruik een themaboek of voorbeelden

Om tijd te besparen bij het maken van het vakantie fotoboek kun je gebruik maken van een themaboek. De meeste fotoboek aanbieders hebben verschillende themaboeken beschikbaar waaruit je kunt kiezen. Een themaboek heeft een vooropgezette indeling qua foto’s, teksten en vaak ook clip-arts of stijlelementen. Het enige wat jij hoeft te doen is je foto’s in de fotokaders te plaatsen en je teksten toe te voegen. Soms kun je hier en daar nog de kleur van clip-arts of stijlelementen aanpassen. Dit is een hele makkelijke en tijdbesparende manier voor het maken van een fotoboek.

Wil je toch meer je eigen stijl fotoboek maken of vind je geen van de themaboeken leuk, bekijk dan voorbeelden van fotoboekpagina’s bij fotoboekaanbieders of op Pinterest. Deze voorbeelden kun je vervolgens zelf namaken. Dit scheelt je tijd in het zelf heen en weer slepen van foto’s en zoeken naar een mooie opmaak. Als je je beperkt tot een vast aantal indelingen die je telkens weer laat terugkomen, creëer je eenheid en rust in je fotoboek en dit bespaart je ook nog eens tijd. Bijvoorbeeld vijf indelingen (van twee aangrenzende pagina’s) voor een fotoboek van 30 pagina’s, zo komen de indelingen elk drie keer terug in het fotoboek.

idee baby fotoboek - 1 jaaroverzicht

 5. Cluster je foto’s per thema

Zorg bij het maken van je vakantie fotoboek dat je de foto’s van een thema bij elkaar op één pagina of twee aansluitende pagina’s plaatst. Dit helpt namelijk om je verhaal duidelijk weer te geven. Probeer vooral geen twee thema’s op één pagina te plaatsen. Een nieuw thema kun je met behulp van een kopje of het gebruik van een andere kleur voor bijvoorbeeld een kader of kleurvlak introduceren in je fotoboek.

6. Ruimte geven en ruimte laten

Geef je foto’s de ruimte. Mooie foto’s van bijvoorbeeld een landschap, een bijzonder gebouw, maar ook een mooie portret- of gezinsfoto mag je echt wel groter weergeven. Zelfs pagina vullend als dit mogelijk is. Uiteindelijk draait het om de foto’s en deze wil je dan ook goed zichtbaar hebben in je vakantie fotoboek. Zo zie je ook direct waar jullie het meest van genoten hebben tijdens jullie vakantie.

Laat ook ruimte tussen je foto’s, dit creëert meer rust. Zelf plaats ik nooit foto’s direct naast elkaar zonder ruimte of een rand om de foto’s. Door ruimte tussen je foto’s te laten doe je je foto’s ook meer recht omdat ze beter zichtbaar zijn.

7. Voeg extra’s toe

Bij een vakantiefotoboek kun je leuke extra’s toevoegen. Zoals een kaart van jullie reis, waarop je ziet welke plaatsen jullie hebben bezocht of in welk gebied jullie zaten. Dit geeft je verhaal net wat meer diepgang.

Je kunt ook bepaalde reisbescheiden, zoals tickets, opnemen in je fotoboek. Je kan er een foto van maken en deze in je fotoboek plaatsen. Maar je kunt ook ruimte in je fotoboek openlaten om later deze reisbescheiden in te plakken.  Of kies ervoor om een envelop achter in je fotoboek te plakken voor de reisbescheiden die je graag wilt bewaren.

Om je vakantie fotoboek een extra persoonlijk tintje mee te geven kun je gebruik maken van thema clip-arts of stijlelementen die passen bij je vakantie. Bijvoorbeeld clip-arts in het thema zon, zee, strand als je een strandvakantie hebt gehad. Kies het liefst één stijl qua clip-arts of stijlelementen en een beperkt aantal die je in je vakantie fotoboek hergebruikt. Dit zorgt weer voor die eenheid in je fotoboek.

idee baby fotoboek - 1 jaaroverzicht

 8. Maak er tijd voor

Een fotoboek maken kost nu eenmaal tijd. Ja, er zijn slimme apps en handige tools, zoals themaboeken, die je helpen sneller een fotoboek te maken. Maar je zult er altijd wel tijd aan moeten besteden, met name aan het selecteren van je foto’s. Accepteer dit dan ook en probeer er tijd voor te maken. Als je het echt belangrijk vindt om dat vakantie fotoboek te hebben, dan is dit geen probleem.

Kun jij wel wat hulp gebruiken om tijd te maken voor dat fotoboek? Download dan nu mijn gratis gids ‘Zo maak jij echt dat fotoboek’. In deze gids geef ik je vijf principes die kunt toepassen om ervoor te zorgen dat jij nu echt dat vakantie fotoboek gaat maken. Het helpt je zelfs bij elk ander project wat je graag wilt uitvoeren, maar telkens uitstelt. Je vindt deze gratis gids hier: Gratis gids ‘Zo maak jij echt dat fotoboek’.

Always here to inspire you!

 

Lieve groet,
Vanita