Enige tijd geleden heb ik een onderzoek gedaan onder moeders waaruit bleek dat het ordenen en het selecteren van de foto’s  het grootste obstakel is bij het maken van het babyalbum voor hun kind.

We hechten veel waarde aan onze foto’s en ze behoren dan ook tot een van onze belangrijkste bezittingen. Een van onze grootste nachtmerries is wel het verliezen van je foto’s. En toch gaan de meeste van ons niet heel zorgvuldig om met foto’s.

Dit zijn de 7 meest gemaakte fouten bij het beheren van je foto’s.

1. Negatieve gevoelens over je berg foto’s

Het is tegenwoordig zo makkelijk om foto’s te maken, want elke telefoon heeft wel een camera en fotocamera’s worden alsmaar geavanceerder waardoor het maken van mooie foto’s steeds makkelijker wordt. En valt het jou ook op, bij elk speciaal moment staat meer dan de helft van de mensen met hun telefoon in de hand om foto’s (en video’s) te nemen.

Bij optredens van mijn kinderen op school merk ik dit ook. En het is mij wel eens overkomen dat ik klaar stond om foto’s en video’s te nemen om er vervolgens achter te komen dat mijn geheugen vol was. Geen foto’s dus. Maar achteraf vond ik dat niet eens heel erg, want ik heb wel ongestoord, zonder te turen op mijn telefoonscherm, kunnen genieten van mijn kinderen hun optreden.  

We maken veel foto’s en het aantal groeit wekelijks. De meeste mensen voelen zich overweldigd als ze al hun foto’s zien, gefrustreerd over de berg foto’s waar ze niks mee doen en misschien zelfs schuldig hierover.

Wees niet te streng voor jezelf. Wij hebben nu deze mogelijkheid om de verhalen van ons leven vast te leggen en doen dat dus ook. Laten we hier dankbaar en blij om zijn. Wij kunnen onze kinderen zoveel beeldmateriaal meegeven over elke fase in hun leven en hebben de mogelijkheid om de belangrijke momenten in ons leven terug te zien en te herbeleven middels onze foto’s. Dus geniet van het maken van foto’s en onthoud waarom je foto’s maakt. Leer stap voor stap om je foto’s beter te beheren (onder andere met de tips die ik je geef) en zeg die negatieve gevoelens gedag.

“Op het moment dat je negatieve gedachten gaat vervangen door positieve, krijg je positieve resultaten.”

2. Foto’s nemen zonder duidelijk doel

Betrap je jezelf er ook wel eens op dat je weer eens met je telefoon of fotocamera in de hand staat (geregeld omdat anderen dat ook doen) en je denkt: “Wat ga ik eigenlijk met deze foto’s doen?” Of dat je door je foto’s scrolt en een hoop foto’s ziet die nietszeggend zijn of waarvan je weet dat je hier nooit iets mee gaat doen. Dat komt omdat je gewoonweg foto’s aan het nemen bent om het foto’s nemen zonder een duidelijk doel.

Want wat wil jij met jouw foto’s? Wil je ze delen met anderen? Wil je ze afdrukken? Wil je het verhaal van jouw leven en jouw gezin vastleggen? En welke momenten zijn hierin belangrijk? Waar wil je later op terug kunnen kijken?

Niemand zit te wachten om door duizenden foto’s te bladeren, of honderd fotoalbums te bekijken. Bedenk daarom voordat je een foto neemt eerst wat je met deze foto gaat doen. Bewust omgaan met het nemen van de juiste foto’s is iets waar je gaandeweg beter in zult worden.

“Begin with the end in mind”  ~ Stephen Covey

3. Je foto’s staan overal 

Heb jij een overzicht van al je foto’s op een centrale plek? Of zijn jouw foto’s verspreid over verschillende apparaten?

Ik vermoed het laatste. En ja, ook bij mij is dat zo. Ik heb al een behoorlijke start gemaakt, de foto’s van mijn telefoon, mijn fotocamera en een gedeelte van de gezinsfoto’s van mijn man zijn telefoon staan centraal en up to date opgeslagen. Echter alle foto’s van voor 2012 staan op een andere harde schijf en ik heb nog wat cd’s met foto’s. En dan nog maar niet te spreken over de foto’s die ik maak voor mijn bedrijf. Met de grote van mijn fotoarchief heb ik dus nog wat stappen te nemen.

Het is ook heel begrijpelijk dat je foto’s overal staan opgeslagen, want de meeste van ons nemen foto’s met verschillende apparaten, zoals je telefoon, je fotocamera, je tablet, etc. En dan heb je ook nog een partner die op zijn eigen telefoon allemaal foto’s heeft en familie en vrienden die je allerlei foto’s toesturen.

Toch is het belangrijk om al die foto’s op een centrale plek te bewaren, bijvoorbeeld een externe harde schijf of in een cloud omgeving. Alleen dan krijg je overzicht in je foto’s, kun je ze sorteren en is het vervolgens veel makkelijker om een fotoproject, zoals een fotoalbum maken, te starten.

4. Je bewaart elke foto die je hebt genomen

We maken tegenwoordig foto’s van de meest onbenullige dingen, om bijvoorbeeld te delen met iemand via Whats app of om te delen op social media. Ga maar eens even kijken hoeveel foto’s van eten er op jouw telefoon staan. 😉

Ook ik had vaak veel foto’s op mijn telefoon staan die ik even door appte naar mijn man of een vriendin. Maar hierna deed ik er niks meer mee en daar stond zo een nietszeggende foto lekker allemaal ruimte in te nemen op mijn telefoon. Met als gevolg dat ik dus op zo een belangrijk moment geen foto’s kon nemen.

Maar nu verwijder ik dit soort foto’s direct. Ik ga veel meer bewust om met het nemen van foto’s, waardoor ik ook regelmatig veel meer foto’s verwijder. Ik weet steeds beter welke foto’s wel belangrijk zijn om te bewaren. En als je ook echt iets gaat doen met je foto’s, zoals het maken van een fotoalbum dan wordt je nog beter in het verwijderen van foto’s die niets toevoegen aan jouw verhaal. Houd dus goed voor ogen wat je doel is met jouw foto’s. Voegt het iets toe aan jouw verhaal? Is het iets waar je graag op terug wilt kijken? Ga je de foto afdrukken?

En denk je dat je geen tijd hebt om al die foto’s telkens te verwijderen. Tijd is een relatief begrip. Kijk eens bewust waar jij je tijd allemaal aan besteed en of er echt geen momenten zijn waarop je dit klusje zou kunnen doen. Je zult verbaasd zijn hoe veel efficiënter je om kan gaan met jouw tijd.

5. Je foto’s zijn niet geordend

Heb je een systeem voor het ordenen van je foto’s? Als je al je foto’s op een plek hebt opgeslagen is het van belang dat je deze ook ordent volgens een bepaald systeem. Anders kun je je foto’s nog niet makkelijk terugvinden als je ze nodig hebt, voor bijvoorbeeld het maken van een fotoalbum.

Een vrij simpele en snelle manier van ordenen is per jaar en maand. Vaak kun je wel herinneren wanneer je een bepaalde foto hebt genomen en zo kun je dus over het algemeen makkelijk je foto’s terugvinden.

Ook ik orden mijn foto’ s op deze manier en maak voor vakanties en speciale momenten, zoals verjaardagen, nog een extra map aan.

Er zijn verschillende systemen voor het ordenen van je foto’s. Houd in gedachten wat je doel is met je foto’s, dit maakt ook het ordenen makkelijker.

Het belangrijkste is dat je gewoon start, maak een begin!

6. Je foto’s zijn niet geback-upt

Regelmatig een back up maken van je foto’s is zo belangrijk. Want die leuke foto’s van je kinderen, van die geweldige vakantie of dat gezellige feestje wil je toch niet kwijtraken.

Wanneer heb jij voor het laatst jouw foto’s geback-upt? Ik durf te wedden dat zeker de helft van de mensen geen back up heeft van zijn foto’s. Maar maak alsjeblieft een back-up van je foto’s! Want anders is kwijt ook echt kwijt!

Ik zelf kan hier ook nog wel wat aan verbeteren. Ik bewaar een groot deel van mijn foto’s wel op twee locaties, maar ben niet helemaal up to date.

Het is niet het leukste klusje en je moet wel even investeren in een plek voor je back-up, maar het is het meer dan waard.

7. Je drukt nauwelijks je foto’s af

In de digitale wereld waarin wij leven, veranderen onze kinderen in jpegs. Want hoeveel foto’s druk jij daadwerkelijk af en hoe vaak kijk je met je partner en/of kinderen naar je foto’s op je telefoon of computer?

Door het afdrukken van foto’s, in bijvoorbeeld een fotoalbum, vergroot je de emotionele betrokkenheid bij de herinneringen. En willen we dat niet allemaal? Samen met je partner en/of kinderen door een fotoalbum bladeren en die mooie en leuke momenten weer even opnieuw beleven met alle emoties van toen.

Mijn kinderen vragen mij regelmatig of ze weer eens op mijn computer naar foto’s mogen kijken. En dan besef ik mij weer dat ik echt meer fotoalbums moet gaan maken voor mijn eigen gezin. Dat is dan ook een van mijn persoonlijke doelen. Want het lijkt mij veel gezelliger om samen met mijn kinderen en man door een mooi fotoalbum van afgelopen jaar te bladeren dan met mijn kinderen op schoot op de computer naar wat losse foto’s te kijken.

Door bewuster om te gaan met je foto’s, foto’s te nemen met een doel in gedachten en deze op een veilige en overzichtelijke manier te ordenen wordt het makkelijker om ook echt iets te doen met je foto’s, zoals deze afdrukken voor een mooie fotowand of het eindelijk maken van dat babyalbum voor je kind.

En ook hiervoor geldt, begin gewoon. Kies een recent moment waarover je enthousiast bent, zoals een vakantie of ga voor het eerste jaar van je kind, waar je altijd enthousiast over zult zijn, en maak een fotoalbum.

Wat is jouw score?

En hoeveel van deze fouten maak jij? Ik hoop dat je met deze informatie en tips wat bewuster wordt over het beheren van je foto’s?

Ben je enthousiast geworden van dit artikel en wil je graag weten hoe je meer orde en overzicht in je foto’s kunt creëren? Bekijk dan gauw mijn gratis videoserie ‘Stappenplan van chaos naar goed fotobeheer’.