Uit onderzoek wat ik onlangs heb gedaan blijkt dat 95,5% van de mensen hun smartphone gebruiken om doorgaans foto’s mee te maken. Zelfs op bijzondere dagen als feest- en verjaardagen en op vakantie wordt in 54,5% van de gevallen de smartphone gebruikt om foto’s te nemen.

Dit is ook niet zo gek, want je telefoon heb je altijd bij de hand en de smartphones van tegenwoordig hebben zulke geavanceerde camerafuncties dat je er ook prima kwaliteit foto’s mee kunt maken. Er bestaan zelfs cursussen om betere foto’s met je smartphone te maken.

Ik gebruik ook regelmatig mijn telefoon om foto’s te nemen. Maar als hobby fotografe, prefereer ik mijn spiegelreflexcamera nog altijd boven mijn telefoon voor die foto’s van bijzondere momenten, uitjes en vakanties. Maar ik weet ook dat je echt hele mooie foto’s kunt maken met je telefoon. En in de loop van de tijd heb ik hier een aantal slimme functies en technieken voor ontdekt die ik graag met jou deel, zodat jij nog mooiere foto’s kunt maken met je smartphone.

 

1) Gebruik het raster

Sta je soms ook te draaien met je telefoon om een foto echt goed recht te nemen? Zoek je eindeloos naar de lijnen in je beeld om je foto recht te kunnen nemen? Of moet je altijd je foto achteraf nog rechtzetten?

Er bestaat een handige functie die je helpt om je foto’s altijd goed uitgelijnd te krijgen, namelijk het raster. Als je ook vaker met een spiegelreflexcamera fotografeert, ken je deze waarschijnlijk wel. Of misschien ken je deze functie wel, maar ben je hem vergeten.

Het raster is een handig hulpmiddel die met vier lijnen op je scherm een raster vormt van negen vlakken. De lijnen helpen je om je foto goed recht te nemen. Je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat de lijnen in je foto gelijk staan aan die van het raster en klikken maar.
Het aanzetten van dit raster vind je op je telefoon over het algemeen bij de functie ‘instellingen’ en dan ‘camera’.

Het raster heeft nog meer functies. Het helpt je namelijk ook om de focus van je foto goed te bepalen. Vaak plaatsen we het onderwerp van de foto in het midden. Maar door het onderwerp in je foto precies op een van de kruispunten van het raster te plaatsen (het liefst, in mate van meer in het oog springend, links boven, links onder of rechts boven) creëer je een goede en meer creatieve focus op het onderwerp. Naar deze punten kijken mensen namelijk het eerst op een foto. Dit heet in fotografie termen, de regel van derden. Speel hier dus zeker mee om meer focus en creativiteit in je foto’s aan te brengen.

 

2) Vermijd de zoomfunctie

Als je ver weg staat van je onderwerp of je wilt een detail vastleggen lijkt het logisch om dan even in te zoomen. En bij een normale fotocamera is dit ook prima te doen, want die hebben vaak een speciale zoomlens. Maar bij je telefoon kun je dit beter niet doen. En owh, ik zie dit zo vaak bij mijn man en zeg hem dan altijd niet inzoomen.

Waarom? De zoomfunctie bij een smartphone werkt anders als bij een fotocamera en als je dan inzoomt verlies je een hoop kwaliteit in je foto. De foto wordt een stuk onscherper. Daarom zeg ik altijd: niet inzoomen! Maak gewoon de foto en snijd achteraf je foto bij om het onderwerp of detail in je foto naar voren te halen. Dit werkt een stuk beter! Probeer het maar eens!

3) Fotografeer ondersteboven

Huh, Say what?! Dit vind ik zelf echt een geniale tip en ik heb deze nog niet zo heel lang geleden ontdekt. Als je een foto verticaal neemt houd je je telefoon eigenlijk altijd rechtop. Nietwaar? Maar wat als je nu eens je telefoon ondersteboven houdt, waardoor de cameralens aan de onderkant zit. Ik zeg je, dan kun je hele mooie creatieve foto’s nemen.

Dit is erg handig als je een close up foto wilt nemen, omdat je dan dichterbij je onderwerp kunt komen. Maar het is ook mooi om diepte in je foto aan te brengen, waarbij de voorgrond van je foto heel mooi scherp is en de achtergrond wazig. Kijk maar eens naar de foto die ik van de zomer nam van mijn dochter op het strand. Alhoewel mijn dochter er niet scherp op staat, vind ik het een hele mooie foto door de creatieve stijl die het heeft. En de details van de zandkorrels op het strand die zo glinsteren, dit is gewoon prachtig,

Het brengt ook een voordeel om je telefoon ondersteboven te houden, want dan hoef je minder door je knieën te zakken om op dezelfde hoogte te komen als je onderwerp, wanneer deze kleiner is dan jezelf, zoals met kinderen.

Speel hier gewoon eens mee en zie zelf wat voor mooie en creatieve foto’s dit oplevert.

4) Gebruik de ‘live’ functie voor het vastleggen van beweging

Heb je weleens geprobeerd spelende kinderen vast te leggen op een foto. Of nou ja, om überhaupt je kind goed scherp op de foto krijgen is een uitdaging, want ze staan of zitten nooit stil. Maar ook als je buiten in de natuur bent en je een mooie bloem wilt vastleggen bijvoorbeeld en de wind hier roet in het eten gooit, dan is deze tip heel handig.

Ook deze tip heb ik onlangs ontdekt en hij werkt super. Let op, dit is wel een tip specifiek voor iPhone gebruikers.

Wil je bewegende beelden vastleggen, dan is het gebruiken van de ‘live’ functie op de iPhone hier heel geschikt voor. De ‘live’ functie registreert namelijk enkele seconden voor en nadat de foto daadwerkelijk genomen wordt een kort videofragment van het beeld. Als je een bewegend object fotografeert zie je dat als je je vinger op de foto houdt het korte filmfragment wordt afgespeeld.

Het kan zijn dat je niet tevreden bent met het uiteindelijke beeld van de foto die je krijgt, omdat die bijvoorbeeld onscherp is of je onderwerp net niet goed kijkt. Gelukkig kun je hier iets aan doen als je de foto neemt met de ‘live’ functie. Ga naar de foto en klik onderaan de foto op ‘Wijzig’. Je ziet nu links onder het icoontje van de ‘live’ functie staan. Als je hierop klikt verschijnt er onder de foto een balk met alle beeldfragmenten. Bekijk welk fragment je het beste vindt en tik die aan, je ziet dan boven de balk de tekst verschijnen ‘stel in als hoofdfoto’. Als je hierop klikt wordt nu dat fragment als foto in je foto overzicht weergegeven. Zo kun je het beeld kiezen die jij het mooiste vind. Dat is nog eens handig!

5) Bewerk je foto’s na

Je telefoon heb je altijd bij de hand en dus kun je makkelijk foto’s nemen van elk moment. Maar vaak moet je het dan ook doen met de omstandigheden zoals ze zijn. Zo kan het licht niet optimaal zijn en is de foto iets donker. Of je hebt even snel een foto van een moment genomen en de foto is net niet helemaal scherp of staat een beetje scheef.

Gelukkig kun je je foto nog altijd na bewerken. Doe dit dus ook!
En nee, dan heb ik het niet over het zodanig bewerken van je foto dat het lijkt alsof hij zo uit een magazine komt of dat in je selfie alle rimpels en oneffenheden helemaal zijn verdwenen en je een perfect gaaf gezicht hebt.

Nee, ik heb het over kleine aanpassingen, zoals de belichting, de uitsnede, de scherpte en de kleur. Deze basisbewerkingen vind je allemaal terug op je telefoon en hier hoef je geen speciale apps voor te downloaden. Maar door dit te doen, wordt je foto wel net iets mooier en kun je de kwaliteit iets verbeteren. En deze kleine aanpassingen kosten ook helemaal niet veel tijd, in een minuutje heb je je foto al mooi nabewerkt.

Zou je meer willen weten over goede bewerkingsapps, die makkelijk in gebruik zijn en waarmee je nog meer kunt? Laat het mij even weten, dan deel ik graag mijn eigen favoriete bewerkingsapps met je in een volgend blog.

En heb jij nog wat opgestoken van de tips die ik heb gegeven? Laat het mij zeker even weten, bijvoorbeeld via Facebook of Instagram. Ik hoop het wel. En dat je nu nog mooiere foto’s gaat maken met je smartphone!

Vergeet niet om ook al je foto’s netjes op te slaan, te back-uppen en ze af te drukken in bijvoorbeeld een mooi fotoboek! #doemeermetjefotos

Wil jij meer van dit soort tips ontvangen en als eerste op de hoogte worden gehouden van de online workshops die ik geef met betrekking tot het meer doen met je foto’s, zoals het maken van een babyalbum of je foto’s ordenen en selecteren? Meld je dan aan voor mijn inspiratiemail!

Always here to inspire you!

 

Lieve groet,
Vanita