De donkere dagen zijn weer een feit. En hoewel de omschakeling altijd even lastig is, helemaal als ook de wintertijd ingaat, brengt het ook weer meer gezelligheid met zich mee. Want we zitten meer binnen, zijn meer samen met het gezin en maken het thuis gezellig met kaarsen en lichtjes. Maar het brengt ook uitdagingen met zich mee, zoals het maken van mooie en goede foto’s. Want met weinig licht is dit veel moeilijker en zijn foto’s met een gele waas, donkere vlekken, veel ruis of juist een sfeerloze foto met grote verschrikte ogen (van de flits) vaak het teleurstellende resultaat.

Licht is heel belangrijk in een foto en gelukkig zijn er meerdere manieren om het licht in je foto te beïnvloeden. Ik geef je vijf fototips die je kunt gebruiken om zelfs in deze donkere dagen met weinig licht toch mooie foto’s te maken.

 

1) Kies het beste tijdstip

Fotografeer het liefst zoveel mogelijk overdag en vermijd als het kan dicht bewolkte dagen, want deze zorgen ervoor dat er weinig licht in huis is. Wil je dus een leuke activiteit ondernemen met je kinderen die je wilt vastleggen, zoals knutselen of koekjes bakken, plan dit dan op het meest lichte deel van de dag.

Let hierbij op de lichtinval waar je de foto gaat nemen. Observeer op welk tijdstip van de dag welke ruimte in huis het best belicht wordt van buiten.

Zo weet ik zelf dat tussen 10.00 en 13.00 uur in mijn woonkamer het meeste licht van buiten in huis schijnt. En foto’s in mijn ‘home office’ kan ik het beste maken aan het einde van de middag.

Als je dit weet kun je hier dus goed gebruik van maken. Plan dus in dat tijdstip je activiteit die je wilt vastleggen of het maken van die leuke foto van je kinderen bij de kerstboom.

Natuurlijk lukt dit niet altijd en daarom heb ik nog meer fototips voor je voor deze donkere dagen met weinig licht.

 

2) Fotografeer zo dicht mogelijk bij een raam

Hoe dieper in huis en dus verder weg van het raam hoe minder licht je hebt. Neem je foto’s dus het liefst zo dicht mogelijk bij een raam of gooi alle raambekleding helemaal open, zodat er voldoende licht naar binnen komt.

Kijk dus even of je de koekjes aan tafel gaat maken of in de keuken, waar is er een raam het dichtstbij. Of als je een foto van je spelende kinderen wilt maken, verschuif dan het speelgoed van je kinderen wat meer naar het raam, zij volgen vanzelf wel.

Verschuif of verander je setting zodanig richting een raam zodat je het meeste buitenlicht hebt.

3) Beweeg en zoek het beste licht

Als je weinig licht hebt is het ook belangrijk om altijd van verschillende hoeken je onderwerp te bekijken door de lens. Loop een rondje om je onderwerp kijkend door de lens en je ziet vanzelf vanuit welke hoek je het beste licht hebt.

Kies dit als je standpunt om je foto te nemen en kijk nog even of je het licht nog meer kunt verbeteren met de volgende fototips voor de donkere dagen.

4) Gebruik lampen

Natuurlijk kan het in deze donkere dagen voorkomen dat met de voorgaande fototips het alsnog erg donker in huis is. Zet dan je lampen in huis in. Het werkt het beste om een losstaande lamp te gebruiken, die kun je namelijk precies daar plaatsen waar je extra licht nodig hebt. Heb je een grote vloerlamp in huis staan, dan zou je die kunnen gebruiken, maar een of meerdere bureaulampen werken ook prima. En heb je spotjes aan het plafond hangen dan kun je die natuurlijk even draaien op de juiste stand voor het beste licht.

Zelf als ik met de kinderen in deze donkere dagen aan de eettafel de koekjes maak zet ik wat bureaulampen neer om de boel wat beter te verlichten. Zo komen mijn foto’s beter uit.

Vaak werkt het het beste als je jouw setting of onderwerp wat meer van boven verlicht, zo heb je minder last van harde schaduwen in je foto. Zorg er dus voor dat je lampen hoger staan dan je onderwerp.

5) Gebruik de flitser

En ja, zelfs met het gebruik van lampen kun je nog te weinig licht hebben. Of soms wil je gewoon in de avond een foto maken. Gebruik dan de flitser van je (telefoon)camera.

Meestal als je een foto maakt met de flitser aan, ziet deze er heel sfeerloos uit. Een onnatuurlijk fel licht waar iedereen zijn ogen wijd open van gaan staan.

Gelukkig heb ik hier ook een tip voor. Je kunt namelijk zelf een soort diffuser maken die het flitslicht wat minder fel en onnatuurlijk maakt. Houd bijvoorbeeld een wit papiertje voor de flitser of plak deze over of om de flitser heen.

Als je fotografeert met een spiegelreflexcamera dan kun je ook een klein wit plastic bakje of beker (ja echt, gewoon zo een wegwerp ding) of een witte plastic zak gebruiken die je over je flitser plaatst.

Je zult zien dat er dan een veel zachter en meer natuurlijk licht ontstaat.

Bonustip) Maak gebruik van het donker

Eerlijk is eerlijk, een beetje donkere foto’s en donkere tinten hoort bij de sfeer van de herfst en de winter. En dit kan ook heel mooi zijn. Vooral als je het combineert met de sfeerverlichting die we in deze donker dagen gebruiken, zoals de kerstverlichting en kaarsen.

Maak hier dus gebruik van en wees creatief. Leg wat sfeerverlichting neer bij kinderen die bij de kerstboom zitten en maak kaarsen aan bij het koekjes bakken. Of zorg er juist voor dat alleen je onderwerp vol in het licht staat en de rest eromheen helemaal donker is. Dit kan zulke mooie en hele sfeervolle foto’s opleveren.

Speel dus gewoon met donker en je verlichting voor de prachtigste foto’s!

Last but not least

Nog even een belangrijke reminder. Vergeet de instellingen van je camera niet om het licht goed in te stellen. Als je met je digitale fotocamera of spiegelreflex fotocamera fotografeert dan heb je de mogelijkheid om de instellingen aan te passen voor optimaal licht. Doe dit dus ook!

Zelf fotografeer ik met mijn spiegelreflexcamera binnen meestal in de bewolkt stand in plaats van de kunstlicht stand, omdat ik het licht bij de kunstlicht stand veel minder mooi vind.

Ook belangrijk om te onthouden is dat je achteraf het licht in je foto nog enigszins kunt ophalen/bewerken. Maar let op, een hele donkere foto met veel ruis zal er nooit helemaal mooi uit zien als je deze achteraf bewerkt. Gebruik dus echt bovenstaande fototips voor het creëren van optimaal licht in je foto’s op deze donkere dagen.

Veel succes met het maken van mooie sfeervolle herfst en winterfoto’s!

Leuke fotoideeën ter inspiratie vind je op mijn Pinterest pagina.

P.S.: Fotografeer je veelal met je smartphone? Lees dan ook even mijn blog ‘5x mooiere foto’s met je smartphone’.

Always here to inspire you!

 

Lieve groet,
Vanita